Trükkös csalókra figyelmeztet a rendőrség

Idős embereket átverő trükkös csalókra figyelmeztet a Pécsi Rendőrkapitányság.

hirdetés

A testület tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben több idős embertől csaltak ki több százezer forintnyi összegeket ismeretlen személyek.

Az elkövetők a kora hajnali órákban vonalas telefonon hívnak fel idős személyeket, elhitetik velük, hogy egyik közeli hozzátartozójuk – gyermekük, unokájuk – telefonál felindult állapotban. Közlik, hogy balesetet szenvedtek, saját gépkocsijukkal kárt okoztak egy nagy értékű autóban, de meg tudtak egyezni, és ezért minél több készpénzre (általában 1 millió forintra) van szükségük.

Kérik, hogy a sértett minden otthon lévő pénzét, és egyéb értékeit is készítse össze, mert érte küldik egy közeli barátjukat, hiszen az ő autójuk totálkáros, nem tudnak közlekedni, és nem tudják elhagyni a baleset helyszínét. Igyekeznek folyamatosan vonalban tartani a sértettet, hogy ne tudjon mást felhívni, és ellenőrizni a történetet, míg egy idegen személy érkezik a pénzért.

A rendőrség szerint sajnos eddig már számos idős embert sikerült így megtévesztve jelentős összegű készpénzt kicsalniuk az elkövetőknek. A hívást kezdeményező személy számos információval rendelkezik a sértett körülményeiről – anyagi helyzetéről, családi viszonyairól.

A rendőrség arra kéri az állampolgárokat, hogy hasonló telefonhívások esetén mindenképpen ellenőrizzék, hogy a hívás valóban a hozzátartozójuktól érkezett-e! Kétség esetén ne adjanak át idegen személynek értékeket, és azonnal értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 segélyhívó számon!

Fontos továbbá, hogy óvatosan kezeljék banki és pénzügyeiket, illetékteleneknek ne adjanak információt arról, hogy mennyi készpénzt tartanak otthon, és személyes információkat ne osszanak meg bárkivel!