Új mentőautó a beteg gyerekeknek

Húsz millió forintos gyermekmentő autót kap karácsonyra a Szemem Fénye Alapítvány és a beteg gyerekek. Az ajándékot december 13-án, szombaton Dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár “bontja ki” a karácsonyi díszcsomagolásból és adja át a szervezet részére a pécsi Dóri Ház udvarán.

hirdetés

A Szemem Fénye Alapítvány már évek óta szeretett volna új gyermekmentő autót vásárolni, de, bár többen is támogatták a kezdeményezést, a rendkívül nagy bekerülési összeg korábban nem állt rendelkezésre. Idén a Szerencsejáték Zrt. úgy döntött, hogy megvalósítja ezt a törekvést, és az állami feladatot ellátó gyermekbeteg-szállító szolgálat ügye mellé áll. Könnyebbséget jelentett a vásárlás során, hogy európai uniós tagállamként nem kellett megfizetni a mintegy 4 millió forintos áfát.

A Szemem Fénye Alapítvány Magyarország egyetlen hivatalos gyermekbeteg szállító szervezete, amelyet az OEP is támogat, így minden megtett kilométernek körülbelül a fele állami finanszírozásból biztosított. A területi ellátási kötelezettségből adódóan az alapítvány a hét minden napján, 24 órában felelős a mintegy 60 000 fő, 14 év alatti gyermek betegszállításáért, otthonából kórházba, kezelésekre, vagy onnan haza történő eljuttatásáért, így mintegy 20-25 000 kilométert is megtesznek az autók havi rendszerességgel.