Újra őrizetbe vették I. Gábort

Őrizetbe vette pénteken a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) I. Gábort, aki lakhelyelhagyási tilalom alatt állt, a Pécsi Tudományegyetem gazdálkodásával kapcsolatos büntetőeljárás ideje alatt – értesült a HavariaPress.

hirdetés

Készpénz helyettesítő fizetési eszközzel visszaéléssel is meggyanúsították, és kezdeményezik előzetes letartóztatását, amelyről – információink szerint – hétfőn dönt a bíróság.

Mint csütörtökön beszámoltunk róla, a szabadulása után két és fél millió forint értékben rendelt műszaki cikkeket az interneten a Pécsi Tudományegyetem költségére az intézmény vesztegetéssel gyanúsított volt gazdasági főigazgatója.

Bódis József, a PTE rektora tegnap a megrendelés tényét megerősítette, több részletet azonban nem közölt. Annyit jegyzett meg, hogy az esetet jelentették a rendőrségnek, és belső vizsgálatot rendelt el az ügyben.

I. Gábor a megrendeléseket még egyetemi vezetőként kapott VIP-kártyájának birtokában bonyolította le. Erre azért nyílt lehetősége, mert bár a gyanúsításával összefüggésben korábban visszavonták főigazgatói megbízatását, e jogosultságát nem szüntették meg.

A volt főigazgató végül csak 83 ezer forint értékben tudott vásárolni, a Magyar Államkincstárnál ugyanis időben leállították, illetve visszamondták a megrendeléseket.

Az NNI 2010 áprilisában indított büntetőeljárást a Pécsi Tudományegyetem gazdálkodásával kapcsolatban, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt.

Az ügyben péntekig az NNI munkatársai 29 embert gyanúsítottak meg, akik közül ketten lakhelyelhagyási tilalom alá kerültek, a többiekkel szemben nem rendeltek el kényszerintézkedést.