“Vallai Péter briliáns játéka hiányozni fog!”

Vallai Péter színművész temetése november 23-án, pénteken fél 3-kor lesz a Farkasréti temetőben – tudatta honlapján a Vígszínház.

hirdetés

A Jászai Mari-díjas színművészt, a Vígszínház társulatának tagját november 6-ról 7-re virradó éjjel, életének 66. évében váratlanul érte a halál. Vallai Pétert a Vígszínház saját halottjának tekinti.

“Emlékezetes alakításait, tehetségét, ember- és életszeretetét, műveltségét örökre szívünkben őrizzük. Fanyar humora, különleges intellektusa és briliáns játéka mindannyiunknak hiányozni fog” – írta a Vígszínház társulata.

Vallai Péter 1946. november 25-én született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1969-ben a Thália Színházhoz szerződött. 1976-tól a pécsi Nemzeti, 1981-től a győri Kisfaludy, 1982-től a szolnoki Szigligeti Színház művésze volt, 1987 óta a Vígszínház társulatához tartozott.

Vendégművészként játszott az Egyetemi Színpad, a veszprémi Petőfi Színház, a kecskeméti Katona József Színház, a debreceni Csokonai Színház, az egri Gárdonyi Géza Színház, a Budapesti Kamaraszínház, a Merlin Színház, az RS9 Színház, az Éjszakai Színház, a szolnoki Szigligeti Színház és a Magyar Színház produkcióiban.

Sokféle szerepben nyújtott hiteles alakítást, kiváló versmondó volt, számos sikeres önálló est fűződött a nevéhez. Vallai Péter klasszikus és kortárs költők, írók műveiből készült előadóestjei legendásak voltak: önálló estet készített többek között Petri György verseiből és Esterházy Péter írásai nyomán is Spionjáték címmel. T.S. Eliot ihlette Ti.Esz.I., avagy a háromnapos vízi hulla csodálatos élete című estjét.

Főbb színpadi szerepei között volt Biberach (Katona: Bánk bán), Színész (Gorkij: Éjjeli menedékhely), Ceasar Rupf (Dürrenmatt: A nagy Romulus), Ficsúr (Molnár: Liliom), Dr. Szilágyi (Békés: Pincejáték). Mintegy húsz filmben és tévéjátékban szerepelt. Filmjei között a Hatásvadászok (1982), a Valaki figyel (1984), a Szerelem első vérig (1985), Az új földesúr (1988), a Jolán és a férfiak (1988), a Nem érsz a halálodig (1990), A távollét hercege (1990), a Területrendezés (1991), az Anna filmje (1992), a Bűvös vadász (1994), a Casting minden (2007) is megtalálható. Vallai Péter számos hangoskönyvet készített.

Művészetének elismeréseként 1981-ben Jászai Mari-díjat vehetett át, 1989-ben és 2006-ban pedig a Vígszínház Ajtay Andor-emlékdíját kapta meg.