Válság: katonákat vezényelnek a horvát határra

Udvar, 2015. szeptember 18. Katonák a magyar-horvát határ közelében, az udvari határátkelõhöz vezetõ úton 2015. szeptember 18-án. MTI Fotó: Lendvai Péter

A kormány az egész ország területére kihirdeti a migrációs válsághelyzetet – jelentette be szerdán Budapesten Pintér Sándor belügyminiszter.

hirdetés

A miniszter rámutatott: szerdán 0 órától Szlovénia, Horvátország és Szerbia is rendkívüli intézkedéseket vezetett be határán. Ezen országok már a schengeni elvárásoknak megfelelően engedik be a határaihoz érkezőket, vagyis a belépőknek érvényes útlevéllel és vízummal kell rendelkezniük.

Nem tudható, hogy ez milyen reakciókat vált ki azon menekültekből, illegális migránsokból, akik már ezekben az országokban tartózkodnak – indokolta a miniszter a határok megerősítését, a migrációs válsághelyzet kihirdetését.

“Nem tudjuk, hogy melyik irányba indulnak el, ezért fel kell készülni, hogy meg tudjuk védeni” az országhatárokat – fogalmazott Pintér Sándor.

Udvar, 2015. szeptember 18. Katonák a magyar-horvát határ közelében, az udvari határátkelõhöz vezetõ úton 2015. szeptember 18-án. MTI Fotó: Lendvai Péter
Katonák a magyar-horvát határ közelében

Hozzátette: a kormány ezért úgy döntött, megerősíti Magyarország határait és az egész ország területére kihirdetik a migrációs válsághelyzetet. Hangsúlyozta: megítélése szerint továbbra is tudják a magyar állampolgárok biztonságát garantálni.

Arra a kérdésre, hogy a válsághelyzet elrendelése milyen konkrét intézkedéseket jelent, kifejtette: a határ mellé rendőröket, katonákat vezényelnek, és felkészülnek “a reagáló képesség növelésére” is.

Mint mondta, a honvédség részéről 1500-an vesznek részt az akcióban, a rendőröknél pedig a határ menti megyei rendőr-főkapitányságok akcióosztályainak és közrendvédelmi osztályainak munkatársait vezénylik a határhoz “nagyobb létszámban”.

Kérdésre válaszolva közölte azt is: egyelőre nem kértek többletjogosítványt, a rendőrségi és honvédségi törvény keretein belül el tudják végezni a munkát.

Arra a kérdésre, hogy épül-e a román határon is kerítés, azt mondta, nem tapasztalják, hogy Románia felől érkeznének illegális migránsok, de felkészülnek a lehetőségre.