19 C
Pécs
kedd, május 7, 2024
KezdőlapAbszolút NőKét szem kivivel a rák ellen!

Két szem kivivel a rák ellen!

Tudjuk, hogy jó, de mennyit szedjünk, hogyan szedjük és mire számítsunk? A tudósok és kutatók hadakozása sokat elárul, például azt, hogy még mindig sok kérdés övezi a C-vitamint és rákmegelőző hatását. Mélyebbre ástuk magunkat a kutatásokban, orvos és dietetikus segítségét kértük.

 Szeresd a C-vitamint!

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, vízben oldódó vitamin, amely sokrétű szerepet tölt be szervezetünkben. Antioxidánsként segíthet lassítani vagy megakadályozni a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást. Ezen felül a C-vitamin hozzájárul a kollagén előállításához, ezáltal gondoskodik kötőszöveteink egészségéről és a sebgyógyulásról, valamint javítja a vas felszívódását a növényi alapú élelmiszerekből és támogatja az immunrendszert is.

[su_quote]

A vitamin olyan anyag, ami akkor okoz betegséget, ha nem esszük meg.

[/su_quote]

– Szent-Györgyi Albert

Akkor mi is az ideális mennyiség?

– A minimális napi C-vitamin-adag 60 mg, amely csupán a skorbut megelőzésére alkalmas – így dr. Forrai Márta pécsi címzetes főorvos, háziorvos és természetgyógyász. Hozzáteszi, hogy a napi ajánlott beviteli érték 500 mg-tól egészen a 8000 mg-ig terjedhet.

lemon-lemons-fruit-citrus-fruit

Jermendi Éva pécsi dietetikus elmondja, hogy a C-vitamin felszívódásának hatásfoka nagymértékben függ az elfogyasztott adagtól. Vagyis kis mennyiségben fogyasztva 100%-os a felszívódás, míg nagyobb dózisban 16% -ra csökken a felszívódása, hiszen a vérplazmában a C-vitamin mennyisége egy bizonyos ponton telítődik, így nem képes többet felvenni még megadózisok esetén sem. A pécsi dietetikus szerint 500 mg-nál többet abszolút nem érdemes fogyasztani, mert nagyobb része kiválasztódik és a vizelettel távozik, ráadásul a maradék  C-vitamin oxaláttá alakul, így a nagy dózisú C-vitamin oxalát-vesekövek kialakulásához is vezethet az arra fogékonyaknál.

Dr. Forrai Márta szerint nincs nagy egyetértés a kutatók között a vesekő tekintetében sem, de a nagy többség azt a feltevést támogatja, miszerint önmagában a C-vitamin nem növeli a vesekő kockázatát, csak akkor, hogy ha a páciens egyéb kőképződésre is hajlamos. Összességében sokkal többen támogatják a „nem okoz vesekövet” tábort, mint az igent.

Lehetséges a rákmegelőző hatás?

Több kutatás összefüggésbe hozza a magas C-vitamin-bevitelt egyes rákos megbetegedések csökkent kockázatával. Bár a C-vitamin rákellenes hatása még mindig nem egyértelmű, úgy gondolják, hogy védő hatása antioxidáns tulajdonságainak köszönhető, tehát képes megvédeni sejtjeinket a káros szabad gyököktől, amelyek a normális anyagcsere során és környezeti hatásokra képződnek. Ráksejtölő hatása pedig csak igen nagy koncentrációban érvényesülhetne, amelyet még intravénás infúzióval is nehézkes elérni.

medic-hospital-laboratory-medical-40559

Dr. Forrai Márta szerint ez egy máig vitatott téma, azonban egyre több kutató és orvos szól a C-vitamin rákmegelőző hatása mellett, intravénás adagolás során.

Mi legyen: pezsgőtabletta, vitamintabletta vagy gyümölcs?

A cél az legyen, hogy minél természetesebb formában vigyük be szervezetünkbe, vagyis zöldségek és gyümölcsök formájában, hiszen ezek elősegítik a felszívódást is. Az is fontos, hogy nyers legyen az a zöldség, hiszen a C-vitamin hőkezelés hatására könnyen elbomlik és hosszasabb tárolás hatására is csökken a mennyisége. A WHO ajánlása egyébként 5-15 dkg zöldség és gyümölcs naponta!

[su_box title=”Mutatjuk miben is van: ” style=”glass” box_color=”#f3524c” title_color=”#ffffff”]

Gránátalma, citrom, paprika, kivi, narancs, citrusfélék, bodza, málna, sárgarépa, hagyma, paraj, brokkoli, zöldborsó, karalábé, spárga, káposzta, máj, szeder, szójabab (tofu), burgonya, paradicsom, alma, zöldpaprika, friss zöldségek, salátafélék, kelvirág, burgonya, csipkebogyó[/su_box]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő