Komoly kutatások zajlanak: 161 szabadalommal rendelkezik a PTE

A legtöbb Magyarországon hatályosított európai szabadalommal a Pécsi Tudományegyetem rendelkezett 2020-ban a Richter és az Egis mellett.

hirdetés

A PTE jelenleg 161 szabadalommal rendelkezik, ezek közül 19 belföldi és 142 nemzetközi szabadalom. A nemzetközi szabadalmak több mint 20 országra – többek között Ausztrália, Kína, Japán, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Franciaország – terjednek ki – derül ki a pécsi egyetem lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Ezek nagy része találmány, vagy olyan oltalomképes szellemi alkotás,

melyek iparjogvédelmi oltalmát az egyetem biztosítja és fedezi.

Az oltalmaztatási költségek fedezésére egyetemi alap működik a PTE-n.

Prof. dr. Felinger Attila, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese a következőket mondta a szabadalmak kapcsán:

2005 óta már van egy szabályozása is az egyetemnek a szellemi tulajdon kezelésére, emellett az elmúlt években megnyílt a lehetőség, hogy belső pályázat útján a PTE kutatói akár 7 millió forintos támogatást is elnyerhetnek olyan ötletek megvalósítására, melyben van piaci lehetőség, vagy esetleg cégek érdeklődnek ezek iránt. Számos olyan találmányunk van, amely iránt komoly ipari érdeklődés is mutatkozik. 

A szabadalmak többsége 44 százaléka a természettudományok, 35 százaléka az orvostudomány és gyógyszerésztudomány, 14 százaléka műszaki, 7 százaléka egyéb, például a szőlészet területéről kerül ki. Ezeken kívül más iparjogvédelmi oltalmi formák is vannak: növényfajta, védjegy, használati minta.

Még több részlet az UnivTv videójában: