48 utcában bírságolhatnak Pécsen!

Elő a metszőollókkal, fűrészekkel és sövényvágókkal! Több pécsi utcában akadályozzák a mentők, tűzoltók, katasztrófavédők feladatát az útra belógó faágak, kiterebélyesedett bokrok. Érkeznek is nemsokára az önkormányzat értesítői, amelyben kérik a környéken lakókat, tegyenek rendet portájuk körül.

hirdetés

A Mentőszolgálat és a Katasztrófavédelem jelzései alapján az önkormányzat idén újra figyelmeztetni fogja a szóban forgó utcák lakosait, mintegy kétezer pécsit összesen 48 utcában.

Már sokadik éve találkozunk a problémával: ebben az évben is súlyos bírságokat kell fizetnie annak, aki nem teszi meg a hatóságok által kért szükséges lépéseket.

Azzal mindenki tisztában van, hogy ez saját érdekünk: a belógó növényzet akadályozza a közlekedést, sürgős baj esetén pedig lassítja a mentők, tűzoltók, rendőrök kiérkezését. Ha útjukat állja egy ilyen akadály, gyalog kell eljutniuk a baleset helyszínére, ami óriási időveszteség. És az autósok is joggal bosszankodhatnak, ha valamelyik belógó ág csúnya nyomot hagy a kocsi oldalán.

A kerékpárosoknak is életveszélyes lehet

Az előírás szerint az út nyomvonalában legalább négy méter széles és négy méter magas teret kell biztosítani a járműveknek.

Szintén nagy veszélyt jelentenek a villanyvezetékekre rálógó ágak – gondoskodni kell ezek eltávolításáról és elszállításáról is. Persze ez nemcsak a most kiérkező tájékoztatás kapcsán fontos: a folyamatosan növő növények miatt egész évben figyelni kell erre a problémára az érintett területeken élőknek.

Nem vicc: a Hatósági Főosztály ellenőrizni fogja az érintett utcákat, ahol pedig még a figyelmeztetés után is fennáll a probléma, ott bírságot szabnak ki.

Ha kérdések merülnének fel a kötelezettség teljesítésével kapcsolatban, a Biokom ügyfélszolgálatánál lehet érdeklődni: 72/502-101.