17 C
Pécs
csütörtök, május 2, 2024
KezdőlapKoncertNem mindennapi látványkoncert várja a pécsi gimiseket

Nem mindennapi látványkoncert várja a pécsi gimiseket

Interaktív látványkoncerten vehetnek részt pécsi tehetséges diákok, melyen Rákász Gergely orgonaművész ismerteti meg őket a hangszerek királyával, az orgonával, valamint a zenetörténettel. A koncert a művész, a Baranya Megyei Önkormányzat és a Leőwey Klára Gimnázium Arany János Tehetséggondozó Programja összefogásával valósul meg.

A rendezvényt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón a szervezők, házigazdák köszöntötték a diákokat, akik lehetőséget kapnak majd meghallgatni a nem mindennapi orgonakoncertet. Zalay Szabolcs, a Leőwey Klára Gimnázium igazgatója köszönetét fejezte ki, amiért az iskola adhatott otthont az eseménynek, majd átadta a szót Madaras Zoltánnak, a Baranya Megyei Közgyűlés elnökének, aki elmondta, számára nagyon fontosak a baranyai lakosok, a gyermekek és tehetségek, akiket támogatni kell.

– A Baranya megyei nehéz sorsú, tehetséges diákokat célozza ez a koncert, együttműködve az Arany János Tehetséggondozó Programmal és Rákász Gergellyel, aki szintén fontosnak tartja a tehetségek támogatását és felkarolását, és aki felajánlotta azt a lehetőséget, hogy 100 baranyai gyermek eljöhessen a koncertjére – mondta Madaras Zoltán.

Madaras Zoltán, Zalay Szabolcs és Rákász Gergely 

A részletes programról Rákász Gergely beszélt. Elmondta, a koncertsorozat címe Lords of the organ, ami egy merész címválasztás, egyben jól megmutatja, ez nem egy hagyományos koncert. Bár már az ókorban is jelen volt az orgona, később az egyházhoz, királyokhoz kötődött, funkciója a szórakoztatás volt, akárcsak Hollywoodban a némafilmek alatt – most mégis unalmas hangszerként gondolunk rá. Hogy lehet belőle kihozni többet? Ez az izgalmas látványkoncert-sorozat válasz lehet rá, mely tavaly indult és lesz még folytatása.

Néhány zeneszerzőt is kiemelt a repertoárból: Bach mindig aktuális, mivel szervesen kapcsolódik a hangszerhez, de sok évforduló is van 2018-ban – Vivaldi, Gershwin, Bizet, Debussy, Grieg.

A látványkoncert azt jelenti, hogy a művész mesél a zenéről, a zeneszerzőkről is, valamint felkér egy festőművészt, hogy alkotásával segítse az adott zenemű megértését. A koncert célja tehát a feltöltődés és a tanulás.

Zalay Szabolcs hozzátette, bízik abban, hogy ezzel a koncerttel a tehetségprogramban részt vevő diákok egy olyan pozitív élményben részesülnek, mely meghatározza az egész életüket. Egyben elmondta, egy új programot is elindítottak az idei tanévben, az Aranyásó programot, mely valójában felnőttek hálózata, akik minden baranyai településen kerestetnek, hogy támogassák a tehetséges fiatalokat.

Az Arany János Tehetségprogram azokat a Baranyában élő kistelepülésen élő gyermekeket karolja fel, ahol nem feltétlenül lenne biztosított a továbbtanulás lehetősége. Minden megyében egy iskola vehet benne részt, országos a hálózat.

A koncert 2018. október 25-én lesz 19.00-kor a pécsi zsinagógában.

[su_box title=”Rákász Gergelyről” style=”soft” box_color=”#b9b8e8″ radius=”2″]1977-ben született Győrben. 15 évesen, az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, mindezidáig több mint 1000 fellépése volt Magyarország, Európa és Amerika nagyvárosaiban. Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. A koncertjein nem csak játékával, de a zenetörténetből vett érdekes háttértörténetekkel is rabul ejti közönségét. Jótékonysági kezdeményezéseivel nemes célokat támogat, iskolaprogramja keretein belül több mint 100 magyar iskolában szólaltak meg hangversenyei.[/su_box]

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő