17 C
Pécs
csütörtök, május 2, 2024
KezdőlapFesztProgramkavalkád a pécsi adventen!

Programkavalkád a pécsi adventen!

Igazi ünnepi ékszerdobozzá változik idén is a Széchenyi tér advent alkalmából, ugyanis november utolsó napján újra kinyit a hagyományos Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár, melynek keretében a szervezők – a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Pécsi Egyházmegye – megannyi kulturális, gasztronómiai, családi- és gyermekprogrammal várják az karácsonyra készülődő pécsieket egészen december 24-ig.

Évről évre rengeteg kézműves kitelepülő árulja majd portékáit a város szívében felállított ünnepi vásártéren, idén pedig összesen több mint 30 kézműves árui közül válogathatnak a karácsonyi ajándékvadászatra induló városiak!

A családok adventje

A családosok is kedvükre válogathatnak, hiszen az idei adventi műsorfolyamban is szerepelnek koncertek, kreatív műhelyfoglalkozások és játszóház, a gyerekek újfent felkereshetik a Mikulás házát is, és persze minden nap meghallgathatnak egy-egy karácsonyi mesét az Adventi Mesetárban (december 1-től minden nap 16.30-tól) a megnyitó napján kivilágított (november 30., 16 órától) mindenki karácsonyfája alatti mesekuckóban.

Tavaly is gyönyörű volt a főtér

Mindemellett minden nap hallhatunk térzenét is (10 órától egészen estig), a kicsik és nagyok pedig meghitt hangulatban nézhetik meg közösen, ahogy meggyulladnak az adventi gyertyák a város főterén (16.45-től). Az ételudvarban felállított Kenderkóc kézműves foglalkozás és népi játszóház december 1-jén, 15-én és 16-án várja a legkisebb pécsieket délelőtt 10 órától. Továbbá november 30-án, december 2-án, 6-án, 9-én és 23-án egy kis karácsonyi állatsimogató is helyet kap majd a téren a délutáni óráktól! Azt senki ne feledje, hogy december 6-án Pécsre látogat a Mikulás, akivel aznap a belvárosban szinte bárhol összefuthatunk!

Zenés programokkal ünnepelhetünk

A karácsonyi énekek és dalok kedvelőinek szól Varga Ildikó Rita Anna pécsi énektanár és tanítványainak műsora, melyet először december 1-jén 17.30-tól láthatnak és hallhatnak az érdeklődők. December 7-én a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának másfél órás ünnepi zenés programját kár lenne kihagyni, december 9-én 17.30-tól pedig a Pannon Zenebaráti Kör „Egy kis pécsi zene” című koncertjét láthatjuk (ők december 16-án és 23-án ugyanebben az időpontban újra fellépnek).

A legkisebbek is imádni fogják az idei adventet

December 12-én igazi ünnepi zenei különlegesség érkezik a belvárosba, egyenesen a Dél-afrikai Köztársaságból: a Boulevard Harmonists énekegyüttes műsorát a Széchenyi téren (16 órától) és a dzsámiban is (18 órától) érdemes lesz meghallgatni. December 15-én a gyerekek bulizhatnak még egy jót Tamás Éva Játéktárának műsorára is 16 órától. A pécsi ünnepvárás egyik kihagyhatatlan koncertje minden bizonnyal a Művészetek és Irodalom Házában rendezett Szélkiáltó fellépése lesz december 23-án 16 órától. Fontos tudni, hogy a zenei programsor egyelőre nem teljes, számíthatunk még neves fellépőkre az ünnepi díszbe öltözött főtéren!

Feltárul a Zsolnay-mauzóleum titka!

A Zsolnay-mauzóleum Pécs egyik legmisztikusabb látványossága és építménye. A kápolna ugyanis a legenda szerint a december 21-ei téli napforduló idején beáramló fényben feltárja az eozin titkát.

Zsolnay Vilmos sírját közelről is megnézhetjük!

Aki nem hiszi, utánajárhat a napforduló napján, hiszen a mauzóleumot és rejtélyét ekkor szakértők segítségével mutatják be a pécsieknek 11 órától, a látványos Fény-Hang Ünnep keretén belül. A fények ezen a napon a főtéren felállított Betlehemen is látványos táncot fognak járni, a betlehemi fényjáték 17 órától este 22 óráig lesz látható!

Az elmaradhatatlan ünnepi italok

Idén sem lesz hiány a baranyai pincészetek boraiból készült jobbnál jobb forralt borokból, szinte mindegyik ízletes ünnepi ételeket és csemegéket kínáló standnál kóstolhatunk az elmaradhatatlan karácsonyi nedűből, a vásár nyitásakor pedig természetesen idén is csapra verik Pécs ünnepi sörét, a Három Királyokat.

A jótékonyság adventje

A karácsonyváró pécsi programsor keretében a Rotary Club Pécs újra megrendezi a hagyományosnak számító Pécsi Rotary Adventet is, a város egyik legnagyobb jótékonysági eseményét, mely idén december 23-ig tart.

A forralt bor ünnepe nemsokára indul

A Pécsi Rotary Adventnek köszönhetően pécsi, jól tanuló, de rászoruló általános- vagy középiskolás diákok kapnak 100-100 ezer forint értékű ajándékot. A Nádor Szálló ez alkalomból az ország legnagyobb adventi naptárává változik, melynek ablakai esténként 17 órától egy-egy támogatót és egy gyermek ajándékát tárják fel.

Szent dallamok

Nincs advent a Pécsi Egyházmegye koncertjei nélkül, melyek idén december 2-án a Székesegyházban és december 6-án a Dóm Kőtárban csendülnek fel. A Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar december 2-ai ingyenes, 19.30-kor kezdődő Adventi Nyitó Hangversenyén a Székesegyházban Camille Saint-Saens „Orient et Occident Op. 25”, valamint Alfred Reed „Russian Christmas Music” („Orosz Karácsonyi Zene”) című művei mellett karácsonyi muzsikák, korálok, népénekek is elhangzanak, de az érdeklődő műkedvelőknek lehetősége lesz közös daltanulásra és éneklésre is.

Jön a Szélkiáltó

December 6-án 19.30-tól a Dóm Kőtárban „Felgyúlt a csillagfény” címmel a Vocapella kórusa idén is a legszebb karácsonyi énekekkel hívja közös dalolásra és meghitt várakozásra a pécsieket. A kórus az ismert adventi dallamokon túl, a 20. század és kortárs zene gyöngyszemeivel hangolódik az ünnepre. A püspökség által szervezett koncertek a hagyományoknak megfelelően szinte minden nap lesznek az adventi program során, a zárókoncertet december 16-án az A Cappella Quinqueecclesiensis adja majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő