26 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapAbszolút PécsTánc egy elfeledett vidékről

Tánc egy elfeledett vidékről

Szerdán este hétkor a Széchenyi téren macedón táncház várja a mozogni vágyókat és azokat, akik érdeklődnek egy kevéssé ismert kultúra iránt.

A Pécsi Kulturális Központ ,,Térzenék és táncházak Pécs belvárosában” sorozatának szerdai részében feltárul a macedón népművészet múltja, egy olyan táj tánca, amely történelmi jelentősége ellenére is távol volt a világ szemétől.

A helyi folklór a délszláv vidék esszenciája: jelentős bolgár, albán, roma, szerb, görög és török hatás érvényesül a macedón népművészetben. Nemcsak az etnikumok, hanem az idő is jelentős nyomot hagyott rajta, szabadon keveredett benne a keresztény és az iszlám művészet. Ám a régi törzseket, közösségeket sokáig elszigetelte egymástól a hegyvidék – a sokszínűség és a területi sajátosságok ellentétpárosából alakult ki Európa egyik igazán különleges kultúrája.

A táncház folyamán régi ismerősök, a Vizin zenekar tagjai szolgáltatják a népies dallamokat és a jó hangulatot. A vállalkozó kedvűeknek Szávai József és Vélin Veszna nyújt segítséget a tánc elsajátításában.

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő