20 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapAbszolút PécsEKF után: változatos, színes programok 2011-ben is!

EKF után: változatos, színes programok 2011-ben is!

2010 nagyon sikeres, különleges esztendő volt Pécs életében, hiszen egész évben egymásba értek a rendezvények a legkülönfélébb művészeti ágakban.
Bár az esztendő véget ért, s ezzel sok egész éven átívelő eseménysor is, több olyan program akad, amelyek befejezése áthúzódik a jövő évre: pl. a Cézanne és Matisse bűvöletében – a Nyolcak – centenáriumi kiállítás, amely március végéig látogatható a Papnövelde utcai Nagy Kiállítótérben.

A Pécsi Galéria új, Zsolnay Negyedben lévő kiállítótere már megnyitott Pinczehelyi Sándor képzőművész életműkiállításával, amely 2011. január 23-ig megtekinthető. 2010-ben a Zsolnay Kulturális Negyedben megnyílt (és rövid idő alatt már több mint 10 000 látogatót vonzó) Gyugyi-gyűjtemény természetesen idén is megtekinthető lesz.

A városban már eddig is hagyománnyá vált fesztiválokat 2011-ben is megrendezik (pl. Sétatér Fesztivál, ICWiP, Örökség Fesztivál stb.), valamint tárgyalások folynak az ebben az évben először megrendezett és rendkívüli közönségsikert aratott Cirkusz és Utcaszínház Fesztivál meghonosításáról, újbóli megrendezéséről is. Nagyon fontosnak tartjuk a kifejezetten a Pécs2010 EKF program miatt, annak hatására létrejött programok (pl. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó) jövő évi megrendezését.

Fontos cél, hogy 2011-ben minél többet meg lehessen tartani a felvezető években, valamint 2010-ben létrejött eredményekből, kulturális pezsgésből. A város igyekszik megőrizni hangulatát, valamint az új létesítmények (Kodály Központ, Zsolnay Kulturális Negyed, Nagy Kiállítótér, Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont) által kínált programok nemcsak a város és a régió, hanem a tágabban értelmezett (és a szintén már A határtalan város című pályázatban szereplő) Déli Kulturális Övezetből (Trieszt, Maribor, Eszék, Zágráb, Pula, Újvidék, Szabadka, Magyarkanizsa, Tuzla, Szarajevó, Temesvár, Arad) érkezőkre is számítanak.

A Zsolnay Kulturális Negyed koncepciójának lényege, hogy a számos beköltöző kulturális intézmény révén a város folyamatosan alakuló egyik legmeghatározóbb kulturális centrumává váljon, és önálló egységeként az egész esztendőben vonzó programsorozatot kínáljon minden korosztály számára.

A jövőben hármasság jellemzi majd a kulturális évadokat: a tavasz a koncerttermi, zárt termi programok időszaka lesz, nyáron a szabadtéri fesztiválok kerülnek terítékre, az őszt pedig a hagyományos fesztiválok uralják majd, amelyek a Zsolnay-értékeket helyezik középpontba, és eszerint töltik meg tartalommal: a Zsolnay Negyed ősszel saját rendezvénysorozatot indít, a Zsolnay-fesztivált. Az éves programsorozat összeállításakor kiemelt szerepet kap a balkán színes kultúrájának megjelenítése is.

Január 22-én, Magyar Kultúra Napján Berecz András és barátainak Angyalfütty című összművészeti előadása érkezik a Kodály Központba. Az új épület bevezető rendezvénye lesz február és április között a „Pécsi Hangzás” című eseménysorozat is, amelyen pécsi zenekarok, különböző műfajt képviselő együttesek az elsők között kapnak lehetőséget arra, hogy kipróbálják a hangversenyterem rendkívüli akusztikáját.

Február 4-én a világzenei nap keretében az Arco Quartett, a Dutar és a Neofolk együttes lép színpadra, a Sator Quartet pedig február 10-én ad műsort. Február 21-én kórusnapot szerveznek pécsi kórusok részvételével. A programsorozat keretében februárban és márciusban pécsi könnyűzenei együttesek is fellépnek a Kodály Központban, ahol koncertet ad majd többek között a Kiscsillag, a 30Y, a Punnany Massif, Takáts Eszter, és a Zagastic is.

A különböző beköltöző intézmények kínálatát is tartalmazó éves rendezvénystruktúra már készen áll, a végső fixálásokra a költségvetések elfogadása után van lehetőség. Ezek mellett megemlítendő még az a számos intézményi együttműködés is (pl. a Művészetek Palotájával, Pécsi Tudományegyetemmel, más országok kulturális intézeteivel), amelynek eredményeként folyamatosan tovább gazdagodik, formálódik az év kulturális kínálata.

A Kodály Központ első féléves programjai elérhetők itt:
http://www.zsn.hu/programok

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő