7 pécsi dolog, ami érdekli a turistákat

Ha valaki turistaként Pécsre érkezik, akkor szinte biztosan megnézi a székesegyházat, a dzsámit, az ókeresztény sírkamrákat és még néhány látványosságot, ami bent van az útikönyvekben. Minket azonban most az érdekelt, mire kíváncsiak még a városba érkező vendégek. Íme.

hirdetés

1. A városháza tornya

Nyugaton, a legtöbb városban, főleg az osztrák és a német ajkú településeken jellemző, hogy ha a városháza épületének van tornya, azt hetente néhány alkalommal meg lehet nézni egy rövid túravezetés keretein belül. Épp ezért a hozzánk érkező turisták is kíváncsiak a pécsi városháza legmagasabb pontjára és a benne rejlő óraműre is.

zsófinak-városháza tornya

2. Belső udvarok 

Az Irány Pécs! tourinform irodájába érkező turisták gyakran kérdezik, hogy vannak-e a belvárosban nyitott belső udvarok, terek. Külföldön ugyanis sokszor a lakóházak övezte belső udvarokban nyitnak éttermeket, kávézókat, így a vendégek a helyi lakosság mindennapjaiba is be tudnak pillantani. A Nick udvar és az itt rendezett heti rendszerességű Gasztro és a Design piac épp emiatt igen népszerű látványosság.

Nick-udvar1

3. A pincerendszer

Ez utóbbi jellemzően a magyar turistákat érdekli, hiszen inkább ők tudnak róla. Kis ízelítőt lehet kapni Pécs föld alatti járataiból a Pezsgőgyár látogatása során, aki pedig addig nem hallott volna a pincerendszerről, az általában ezen a programon szokott kedvet kapni hozzá, hogy végigjárja az egészet.

zsófinak-pincék1

4. Dizájn termékek

Az Irány Pécs! munkatársainak tapasztalata szerint sok turista –  főként a hollandok – fantáziáját nagyon izgatják a pécsi kreatív ipar termékei. Legutóbb például egy idős pár néhány darab egyedi csempét szeretett volna venni a konyhájába. A porcelán és kerámia tárgyak mellett azonban az egyéb dizájn termékek is kapósak, így a belvárosi Nádor és a Zsolnay Kulturális Negyedben található Signo Galéria is népszerű beszerző helynek számítanak.

zsolnay új3

5. Magyar specialitások és a sváb konyha remekei

Finomakat enni természetesen minden szabadságát töltő ember szeret, a külföldi turisták azonban kifejezetten a helyi ételeket keresik. Pécs gasztroélete szerencsére sokat javult az utóbbi időben, új vendéglátóhelyek, bárok, éttermek nyíltak, és tavaly megalakult a Kreatív Pécsi Gasztronómia Egyesület, akik a pécsi, illetve régiós specialitásokat gondolják újra innovatív formában.

kreatív pécsi gasztronómia
Fotó: Kreatív Pécsi Gasztronómia

6. A Vasváry ház?

Elszármazott pécsiek kérdezik gyakran, hogy mi a helyzet a Király u. 19. szám alatt fellelhető Vasváry házzal. A historizáló épület homlokzatát Zsolnay-kerámiával díszítették, tervezőjük pedig a gyár egykori művészeti vezetője, Sikorski Tádé volt. Az épület aljában üzletek, az emeleten pompás polgári lakás volt, utóbbit egyébként 1992-ben restauráltak, és az egykori lakásban eredeti bútorokkal, képekkel és műtárgyakkal múzeumi kiállítást rendeztek be. A Vasváry-házat decemberben nyitotta meg újra Pécs városa, a Lantos Ferenc életmű-kiállítással, az épületegyüttesben ezen kívül azóta több időszaki kiállítás is nyílt, melyek keddtől szombatig 10.00-től 16.00-ig látogathatók.

zsófinak-vasváry ház

7. Hová tegyük a kutyát?

Egyre többen – magyarok és külföldiek is – utaznak háziállatukkal. Ezért kíváncsiak arra, hogy egy múzeumba, vagy más helyi látványosságba betérve hová köthetik kutyájukat, és egyáltalán biztonságos-e kint hagyni az ebet?  Nyugaton ugyanis a legtöbb városban a nevezetességek elé telepítettek “kutyaparkolók” ahová kiköthető a négylábú, amíg a család nézelődik.