A szcientológusok ki vannak akadva – miért is?

Az egyház központja

A Szcientológia, avagy a hit börtöne című film egy kicsit kiverte a biztosítékot a szcientológusoknál, akik most elmagyarázzák, hogy mégis mi a probléma a botrányos dokumentumfilmmel, amelyben azt mutatják be, hogy néhány egyháztagnak fogkefével kell vécét pucolnia.

hirdetés

Pécsen az Apolló mozi játszotta a Szcientológia, avagy a hit börtöne című nagy port kavart dokumentumfilmet. A rendező, az Oscar-díjas Alex Gibney a világot rendkívüli mértékben megosztó vallás olyan kiugrott, „elmenekült” hívőivel és az egyház volt tagjaival beszélgetett, akik nem bírták már tovább a kötelékeket.

Az egyház központja
Az egyház központja

A hazai és a nemzetközi kritika is nagyra értékelte a filmben bemutatott személyes vallomások sokkoló őszinteségét, az egyházról az évek során elterjedt „manipulatív és agymosó” tevékenység emberközeli megfestését, a film alapjául szolgáló könyv (Lawrence Wright műve) a mozi sikeressége után csak még népszerűbb lett.

Tom Cruise az egyház arca
Tom Cruise az egyház arca

A filmet pozitívan értékelő közönség, a kritika és a vallás ellenzői egy véleményen vannak: Gibney filmje egy újabb nagyon jelentős, jól időzített szög a mindössze hatvan éve alapított Szcientológia Egyházának koporsójában. A többek között Tom Cruise és John Travolta által népszerűsített vallás hazai képviselőinek véleményét azonban jóval kevesebben kérték a film kapcsán, mint azokét, akik az egyház tevékenységét elítélik.

Felkerestük a szcientológia baranyai központját, de végül a hazai központból érkezett válasz.

L. Ron Hubbard, a vallásalapító
L. Ron Hubbard, a vallásalapító

A hazai szcientológia ugyanis a filmet „bigott propagandának” minősíti, amit a vallást gyakorlók köreiben olyan „közismert hazudozókként” ismert emberek „álnok kitalációira” alapoztak a szerzők, akik „keserűsége mai napig megmaradt, mert kegyvesztetten kizárták őket az egyházból a több mint egy évtizede szervezett titkos összeesküvésük miatt, amelyben hamis tanúskodásra bátorítottak másokat, és bizonyítékokat akartak megsemmisíteni”.

 

David Miscavige, jelenleg ő irányít
David Miscavige, jelenleg ő irányít

A szcientológusok „számítása szerint” a filmben kétpercenként fordul elő „hatalmas tévedés”. Nem igaz tehát az, ahogy a film ábrázolja az egyház belső működését, nem igaz, hogy a kezdő tagoknak fogkefével kell komplett emeleteket és vécéket pucolniuk.

Véleményük szerint a rendező egyetlen tényt sem ellenőrzött, és nem engedte, hogy „filmjének minden egyes vádjára megadják az igaz választ”. Szerintük a filmben van olyan is, aki azért támadja őket a filmben, mert az egyház ellen indított 1 milliárd dolláros keresetét hatszor utasították el a bíróságon.

Ehhez hozzátették, hogy a film alapjául szolgáló könyv írója, Lawrence Wright „akut irigységben szenved” a szcientológia alapítója, L. Ron Hubbard iránt, és ezért próbálja „rosszindulatúan lejáratni őt”.

Úgy látják, David Miscavige több mint negyed évszázada vezeti sikeresen a Szcientológia vallását, a Szcientológia az ő irányítása alatt pedig „gyorsabban növekedett az elmúlt 10 évben, mint az azt megelőző 50 évben”, és ez a „21. század leggyorsabban növekvő vallása”.