Az atomtemető ellen tiltakoznak a pécsi zöldek

Pécsett a hétvégén összesen kilenc helyszínen tiltakoztak és gyűjtöttek aláírásokat a Mecsekbe tervezett atomhulladék tároló ellen a NeMecsek Mozgalom tagjai.

hirdetés

Mint azt korábban megírtuk, szakemberek jelenleg is azt kutatják, hogy a Pécs mellett található kőzet, a bodai aleurolit, ami a világ talán legkeményebb ásványa, alkalmas-e a Pakson tárolt nukleáris hulladék befogadására, és megfelelően szigetel-e a földbe beszivárgó víztől.

Gyűlnek a támogatók
Gyűlnek a támogatók

Az azonban nem tisztázott még, hogy valóban itt lesz-e az atomtemető, ugyanis jelenleg a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. helyszínen végzett különböző földtani kutatásainak célja az, hogy biztossá váljon, hogy a mecseki mélységi geológiai tároló a lehető legtovább biztonságos létesítmény maradhat. Ezek a kutatások azonban még hosszú évtizedekig eltarthatnak.

Az atomtemető ellen a környezettudatos pécsi zöldek azonban már a hétvégén elkezdtek tiltakozni, szombaton akciónapot rendeztek, melynek keretén belül szerte a városban gyűjtöttek aláírásokat a tároló ellen.

Nem akarnak atomtemetőt a szomszédban
Nem akarnak atomtemetőt a szomszédban

Az akciónap és az aláírásgyűjtés célja pedig NeMecsek Mozgalom szerint nem más, mint az, hogy a városi önkormányzat írjon ki közmeghallgatást a nukleáris hulladéktároló létesítésének kérdéséről. A közmeghallgatáshoz a pécsiek öt százalékától kell begyűjteniük aláírásokat, ezért is szervezték akciójukat párhuzamosan a város több pontjára. A Rókus sétányon található aláírásgyűjtő-állomásnál lapunknak elmondták: a lakosság tájékoztatása nélkülözhetetlen az ilyen és ehhez hasonló, pécsieket nagyban érintő kérdésekben.