Elektromos buszokat akar Pécs

Van esély rá, hogy már idén elektromos buszok kerüljenek Pécsre, ugyanis a 2007 és 2013 közötti uniós források maradványösszegéből pályázik a város ilyenek megvásárlására. Két másik projektnek is részét képezik e-buszos fejlesztések, a polgármester szerint stratégiai fontosságú, hogy a városban fussanak tisztán árammal működő járművek a következő években.

hirdetés

Hamarosan tárgyalja a közgyűlés azt az előterjesztést, amelynek elfogadásával a város egy akár 25 elektromos meghajtású autóbusz megvásárlását is szolgáló pályázaton indul el. Páva Zsolt polgármester lapunk kérdésére elmondta, a pénzt még az előző uniós költségvetési ciklus támogatásainak terhére lehetne megszerezni. Amennyiben sikerrel jár a város, úgy akár az előzetesen ígért 2017-es dátum helyett már év végén vagy jövő év elején Pécsen villanymeghajtású járművek is szolgálnak.

Tavaly már volt itt egy magyar fejlesztésű járgány tesztjelleggel
Tavaly már volt itt egy magyar fejlesztésű járgány tesztjelleggel

– Ehhez – a pályázati győzelmen kívül – az kell, hogy ez év végéig be tudjuk fejezni a projektet, magyarán addig egy gyártó képes legyen leszállítani a járműveket. Erre legfeljebb fél év lesz, de nem lehetetlen a vállalkozás – mondja kérdésünkre már az uniós projektekben illetékes Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója.

Merza Péter szerint a fenti, Közlekedési Operatív Program csak az egyik lehetőség ilyen járművek vásárlására. Még két másik forrásból is hasonló a város szándéka. Egy, Horizont 2020 nevet viselő programban például uránvárosi vonalakra vásárolnak a tervek szerint e-buszokat, míg a területi operatív program terveiben is 1,5 milliárd forintot különítettek el ilyen célra.

Páva szerint akárhogy is lesz, már csak a belvárosi levegő tisztasága, s a zöld fővárosi címért folytatott versengés miatt is stratégiai fontosságú nulla emissziós járművek beszerzése a következő egy-két évben.