Enyhén csökkent a koronavírus-koncentráció a szennyvízben, de mi a helyzet Pécsen?

Az elmúlt hetek magas szinten stagnáló eredményei után a szennyvízminták átlagos koronavírus koncentrációja országosan enyhén csökkent. Pécsen stagnálás tapasztalható – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ legújabb elemzésében.

hirdetés
Uránia Mozi

Az egyes mintákban stagnálást vagy enyhe csökkenést figyeltek meg a szakemberek. Azonban az enyhén csökkenő tendencia ellenére a fertőzöttek száma továbbra is magas – hangsúlyozza az NNK.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs április 6-i sajtótájékoztatóján is azt közölte, a szennyvízmintákban azt látják, a koronavírus örökítőanyagának mennyisége stagnál, ám sajnos magas szinten, folyamatos ürítést mérnek. Egy-két városban enyhe fokú emelkedést regisztráltak (Szeged, Szolnok), de nagymértékű csökkenés sehol sem volt tapasztalható.

Pécsen a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja jelenleg mérsékelt, ahogy az az alábbi tárképen is látható.

Mint ismert, a vírus jelenléte a tünetek jelentkezésénél rövidebb idő alatt, akár a megfertőződés utáni három napon belül kimutatható a szennyvíz vizsgálatával. A koncentrációnövekedés pedig 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának emelkedését. Vagyis a módszer a fertőzés újbóli megjelenésének jelzésére is alkalmas.

A térkép forrása: nnk.gov.hu