Félmilliárdos csatornafejlesztés Pécsen

Pécsi legalacsonyabb pontjain lehet megint gond - Készülnek rá

Az elmúlt időszakban számos beruházás folyt Pécsen a csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatos problémák megoldása érdekében. Girán János alpolgármester ez ügyben tartott keddi sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a hatalmas esőzések által a korábbi években tapasztalt katasztrófahelyzetek elmúltak.

Hamarosan lezárul Pécsen egy közel félmilliárd forintos fejlesztés, amely révén Pécs számos területén megoldódott a korábban súlyos problémákat okozó esőzések által keletkezett problémák.

– Lezárult egy 517 millió forintos, EU-társfinanszírozású beruházás, amelynek során 15 kilométernyi új vezetékhálózatot építettünk ki azokon a helyeken, amelyek korábban a csapadékvíz-elvezetési rendszer legkritikusabb részinek számítottak – mondta Girán János alpolgármester, aki hozzátette, hogy a munkálatok elsősorban a vasútállomás mögötti Kopács és Laskó utcákban, valamint Hirden, a Zámor utcában zajlottak.

A projekt jelentőségét jól jelzi, hogy ez a 15 km-nyi új vezetékszakasz a 300 km-nyi városi csatornahálózat mintegy 5 százalékos bővítését jelenti.

A városvezető hozzátette, hogy a város a vízelvezető-hálózat korszerűsítését szolgáló egyéb fejlesztéseket is végrehajtott, például hordalékfogókat épített több helyen az üzembiztonság növelése érdekében, emellett több helyszínen tisztították meg a vízfolyások medrét, így például a Pécsi, az Öreg- és a Tettyei vízfolyásoknál, de megoldották az Ágoston tér és környékének vízelvezetési problémáit is.

girán jános, hl01

Eme uniós finanszírozású projekt mellett a város saját forrásból is áldozott a rendszer hatékonyabbá tételére, így Kovácstelepen félszáz olyan ingatlan mentesült a csapadékvíz-terhelés alól, amelyek korábban számos alkalommal kerültek víz alá heves esőzések után. A 60 millió forint értékű munkálatok során 700 méternyi út és 1200 méternyi járda burkolatjavítását is elvégezték.

Vannak azonban még további teendők, hiszen a tervek szerint 300 millió forintos keret áll rendelkezésre 2018-ig, hogy Kovácstelep azon részein is megoldják a csapadékvíz-elvezetést, amelyek kimaradtak a mostani fejlesztésből.

A csatornarendszer karbantartásáért felelős Biokom hatékony feladatellátását jól mutatja, hogy míg 2011-ben városszerte 950 víznyelő tisztítását kellett elvégezni, addig idén az első félév során mindössze 250 ilyen jellegű munkára volt szükség.

A város a következő években is folytatja a rendszer korszerűsítését, hiszen az említett kovácstelepi fejlesztésen kívül 86 millió forintos saját forrásból kívánja modernizálni például Közép-Deindol, a Magyarürögi út, a Rigóder környékén található vezetékhálózatot.

1 hozzászólás

  1. Nem kritika ! – tényközlés. Sajnos Kovácstelep csapadékvíz-rendezési és útfelújítási munkálatait nem sikerült befejezni az ütemtervben írtak szerint. A várható befejezési határidő október 15. volt. Jelenleg – október 21 – az Ürögi fasor D-i végénél,- páratlan oldalon – még tart a munkavégzés. Feltételezem, emiatt az útburkolat teljes szélességében való felújítása is a későbbiekben várható.

Comments are closed.