Az MSZMP volt első pécsi titkára is reklámozza a Mindenki Pécsértet

1989 májusában még büszkén beszélt arról az MSZMP Pécsi Városi Bizottság első titkáraként Koltai Dénes, hogy őt bizony elvtársnak szólítsák, és aki szerint a vörös csillag nagyon jól mutat a pécsi városházán. Az MSZP-ben később számos posztot betöltő Koltai most a DK jelöltjét, Zag Gábort reklámozza.

hirdetés

A baloldali Koltai Dénes ezúttal mint professzor ajánlja Gyurcsány Ferenc pártjának, a DK-nak a jelöltjét.

(Mint ismert, a pártlogót és a párt nevét a választók nem tudják majd, mert azt a választás idején a szavazólapon nem tüntetik fel a Mindenki Pécsért Egyesület jelöltjei.)

Koltai Dénes oszlopos tagja volt az MSZMP-nek, majd pedig az MSZP-nek. Többek között a rendszerváltás idején büszkén vallotta azt, hogy őt nyugodtan szólítsák továbbra is elvtársnak és nagyon sajnálná, hogy a kommunista kiáltvány első mondata, a világ proletárjai egyesüljetek szlogen lekerülne a lapok fejlécéről.

Cinikusan egy televízióműsorban arra a kérdésre, hogy miért van a városházán vörös csillag, azt felelte: „először is nagyon jól mutat rajta, másrészt a munkásmozgalom szimbóluma, akinek zavarja a szemét a vörös csillag, az szemmagasságban nézzen”.

A Válasz.hu portréjában arra is kitér, hogy amikor 1989 januárjában Pozsgay Imre a rádióban 1956-ot népfelkelésnek nevezi, akkor Koltai három párttitkár társával a Dunántúli Naplóban tiltakozik a bejelentés ellen. Vonzódása a vörös csillaghoz megmaradt, hiszen 2004-ben, amikor Gyurcsányék a vörös csillag rehabilitálását követelik, maga is az aláírók között van.