Ha már unja a szomszéd kutyáját…

Bizonyára sokan ébredtünk már a szomszéd kutyájának fülsértő ugatására, amit eddig leginkább csak dühös átkopogással, heves szópárbajokkal és fenyegetőzésekkel próbáltunk meg helyileg érzésteleníteni. De mi az, amit igazából tehetünk egy őrülten csaholó kutya gazdáinak felelősségre vonása érdekében?

Évek óta nem hagyja nyugton egy uránvárosi panelház lakóit az egyik „jó szomszéd” folyamatosan ugató kutyája. A lapunkhoz forduló nyugdíjas hölgy elmondta, hogy a szóban forgó tacskót elfelejtették tisztességesen megnevelni, ugyanis az minden áldott reggel 6 és 7 óra között ugatni kezd, és néha több órán keresztül abba se hagyja. A kutya csak akkor marad csendben, ha a gazdái szabadnaposak, vagy épp hétvége van.  A kutyaugatás már évek óta komoly probléma a házban, de még senki nem gondolt arra, hogy talán tenni is kellene valamit.

Kutya

Az eb gazdáit már többször meg is fenyegette néhány belefásult idegzetű lakó, hogy megmérgezik az állatot, ha az nem marad csöndben – mondta a nő –, de szerencsére semmi ilyesmire nem került sor. Ettől eltekintve a kutyás lakók  közutálatnak örvendenek a házban.

Nem egyedi esetről van szó, hiszen hasonló problémával szinte városszerte lehet találkozni. Nem csoda, hogy sokan gondolkodnak azon, hogy bevetik a rendőrséget, ám ez nem ilyen egyszerű.  A bosszantó  probléma egyfajta jogi szürkezónában van.

Eb, kutya

Lovász István, Pécs jegyzője szerint is valóban sokan keresték már a megoldását. Lovász épp ezért kifejtette, hogy a kutya napközbeni zavaró ugatásának vizsgálatát a jegyzők hajtják végre – a rendőrök ki sem fognak jönni egy „kutyaugatós sztorira”, mert erre nem vonatkozik  a rendelet.

A jegyzőnek helyszíni szemle során meg kell állapítania, hogy milyen okokra vezethető vissza az eb magatartása. Amennyiben a folyamatos ugatás oka az állat nem megfelelő tartása, akkor állattartási eljárás folytatható le – mondta a jegyző –, amivel együtt a hanyag gazdi bírsággal is sújtható. Lovász hozzátette, hogy az állattartás csak nagyon súlyos esetben tiltható meg.

segítőkutya

A jegyző elmondta, hogy ha a vizsgálat során nem merül fel állattartási probléma és a kutya gondatlan neveltetéséből adódóan zavarja ugatásával a lakókat, akkor már egyetlen lakó kérelmére is birtokvédelmi eljárás indítható a háziállat gazdái ellen azon az alapon, hogy mindenkinek megadatik a jog a nyugalomhoz.

Ez pedig az egyedüli megoldás a csaholás megakadályozására,  a perköltségek elkerülése érdekében Lovász ezért azt javasolja, hogy ha lehet, próbáljunk meg békében élni a lakóközösségben.