Papírgengszterek fosztogatnak Pécsen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Már a papírt is lopják Pécsen és folyamatosan rongálják a közterületi szelektív hulladékgyűjtőket. A károkozó guberálók pár száz forintért adják el a zsákmányt, miközben jóval nagyobb bajt csinálnak. 

hirdetés

Fogyóeszköz a papír mostanában Pécsett, ezért törik fel a közterületi szelektív hulladékgyűjtőket, és lopják el belőlük az összegyűjtött hulladékot. A hullámpapír kilója 12, a szórólapoké 20-22, az egyéb papíroké pedig 8 forint körül mozog, így valójában filléreket keresnek.

Jól mutatja mindennek a haszontalanságát, hogy az Eszék utcában éjfél körül ketten feltörtek egy tárolót, és autójukba négy zsák papírhulladékot pakoltak. Ez körülbelül 25-30 kilogramm volt, amiért a MÉH-telepen 1000 forintot kaptak.  Egy szemtanú azonban megzavarta őket, lefényképezte a kocsit, amivel jöttek, így a hatóságok pillanatok alatt elkapták a tetteseket. Az 1000 forintért cserébe 50 ezer forintos pénzbüntetés járt.

Leitol Csaba, a Biokom NKft. hulladékkezelési és fejlesztési vezetője elmondta, a papírlopás velejárójaként a gyűjtőkonténereket is súlyosan megrongálják az elkövetők, ez komoly károkat okoz a cég számára, mert folyamatosan javítani kell azokat.

szelektív, kuka, hulladékgyűjtő, hl03
Most a papír, régebben a műanyag volt a kelendőbb

A tárolók zömét érinti ez a probléma, hiszen csak rongálással tudnak hozzájutni a hulladékhoz, emiatt is folyamatosak a károk.

– A fémhulladék árának visszaesése miatt mostanában a papírra specializálódtak, előtte sokáig a műanyag volt a kedvenc, vélhetően a PET-palackok visszavásárlása miatt. Sőt, évekkel ezelőtt a fémgyűjtőket meg is kellett szüntetni, mert azokat is lopták – mondta a vezető.

Pécsett a Kertvárosban van a legtöbb új, piros társasházi szelektíves edény, ezek a leggyakoribb célpontok. A Kertváros Konzultáció során kiderült, a kertvárosiak igénylik az esti-éjjeli folyamatos rendőri jelenlétet, így a járőrözés sűrítésével talán ebben a városrészben csökkennek a szelektív hulladéktárolók elleni támadások.

szelektív, kuka, hulladékgyűjtő, rongálás, hl01
Egy erősebb szerszámnak már könnyen megadják magukat a gyűjtők

A Biokom NKft. igyekszik folyamatosan pótolni a megrongált edényeket, de a pécsiek is segítségükre vannak, jelzik, ha ilyen fosztogatást tapasztalnak – például felírják a tolvajok kocsijának a rendszámát. Minden olyan esetben, amikor az elkövető személyére következtetni lehet lopás miatt feljelentést tesznek  a rendőrségen, amennyiben megsérült az gyűjtő is, akkor még rongálás miatt is fellelniük kell a tetteseknek.  Az esetek nagy részében el is kapják az elkövetőket.

A Biokom NKft. minden olyan jelzést szívesen fogad és előre meg is köszöni a lakosságnak, amely hasonló cselekmények további megelőzését szolgálja, ezért arra kérik a pécsieket, hogy fosztogatások esetén bátran értesítsék a pécsi rendőrséget vagy a céget! Ingyenesen hívható zöldszámuk: 80/200-590.