Nehéz sorsú családokon segítenek Pécsen

Az Együtt az Életért Egyesület idén negyedik alkalommal szervez nehéz körülmények között élő családok számára életvezetési tábort, “Jövőt építünk” címmel. Ezekben a táborokban a hétköznapi életet segítő ismereteken túl a közösségi élmények családformáló hatásait is megtapasztalhatják a résztvevők. Kilenc pécsi, Pécs környéki és baranyai család költözik be hétfőn a Nagy Lajos Gimnázium kollégiumába, hogy részt vegyen a nyolcnapos, bentlakásos nyári táborban.

hirdetés

Az Együtt az Életért Egyesület a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülettel karöltve, a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet támogatásával hozta létre a “Jövőt építünk” nyári tábort nehéz körülmények között élő családok számára. A tábor foglalkozásai elsősorban a hétköznapi ismeretek megszerzését, az önismeret és a felelősségérzet formálását segítik, melyek könnyítenek az élethelyzetek megoldásában.

A nyolc napon átívelő, egymásra szervesen épülő programok keretein belül részt vehetnek a családok csoportképzésen, önismereti programon, de lesznek kommunikációs tréningek, munkába állást segítő képzések, és olyan pécsi látogatások is, mely helyszínekre adott esetben nem juthatnának el ezek a családok.

– Kiemelt hangsúlyt fektetünk a nyolc nap alatt az egészség témakörére is. Nagyon jó tapasztalataink voltak az utolsó alkalommal, ugyanis ez alatt gyógytornászok és dietetikusok is eljöttek a családokhoz, hogy felmérjék a gyermekek egészségi állapotát, és a látottak alapján személyre szabott tanácsokat adjanak a családoknak a kisebbek állapotáról –meséli Varnyú Ildikó, az Együtt az Életért Egyesület szakmai vezetője. Hozzáteszi, hogy igen pozitív visszajelzéseket kaptak az eddigi táborokból. – Egyik évben a Csontváry Múzeumba tettünk egy látogatást a családokkal, amire az egyik édesanya reakciója az volt, hogy egész életében arra vágyott, hogy ide eljöhessen. Már ezért az élményért megérte a tábort megszervezni – tette hozzá Varnyú Ildikó hétfőn.

A programok egymásra épülnek, a nyolc napos bentlakásos, családi nyári tábor keretein belül nem csak életvezetési tanácsokat kaphatnak a nehéz sorsú családok, de egy erős közösségépítő hatás is megfigyelhető, igazi csapat formálódik ez alatt a pár nap alatt a kilenc pécsi, Pécs környéki és baranyai család között.

Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő elmondta a nyitóeseményen, hogy ez a tábor azért is különleges, mert vannak Pécsett gyermekeknek, felnőtteknek és nyugdíjasoknak szóló táborok is, de olyan kevés van, ahol az egész család elfoglaltságot talál, azon túl, hogy rendkívül hasznos információk hangzanak el a sikeresebb jövő jegyében a nehezebb helyzetben levő családok számára.

– Azt hisszük, hogy az élet alapvető gondjainak megoldása magától értetődő, élni nem kell “megtanulni”, de saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy minden családnak megvannak a gondjai. A kérdés az, hogy ezeket a problémákat hogyan kezeljük, és mit kezdünk azokkal a nehezebb sorsú családokkal, akik nem tudnak hova fordulni segítségért – mondta el Csizi Péter.