Nem minden tankönyv lett olcsóbb

Nagy visszhangot keltettek a korábban napvilágot látott kötelező tankönyvlisták, amelyek a KLIK-es iskolák számára jelentősen leszűkítik a választási lehetőséget. Indokolt esetben el lehet ettől térni, de kérdés, hogy mi az indokolt eset. Egyes számítások szerint húsz százalékkal olcsóbbak lettek így a könyvek, mások szerint nincs különösebb változás ebből a szempontból. Megpróbálunk tiszta vizet önteni a pohárba.

hirdetés

A tankerületi vezetők sajtónyilatkozatai szerint az új könyvek előnye, hogy olcsóbbak a korábbiaknál, azonban az általunk megkérdezett iskolák tankönyvek rendelését intéző tanárai közül ezt nem mindenki vette észre.

– Mi a PTE fenntartása alatt működünk, ezért nem kell ragaszkodunk a kötelező listához. Árak tekintetében úgy látom, nagyjából a korábbival megegyező összegekkel kell számolni. Az ún. kísérleti tankönyvek valóban nagyon olcsók, pár száz forintba kerülnek mindössze, de ezt csak bizonyos iskolák rendelhetik és a tartalmuk is kétséges, hiszen még fejlesztés alatt állnak. A többi könyv ugyanúgy ezer forint fölötti darabáron érhető el, mint régebben – magyarázta Eklics Judit, a PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tankönyvrendelésért felelős pedagógusa.

tankönyv,

A villányi VM DASZK, Szakképző Iskola-Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Iskola és Kollégium szintén szabadon választhat könyveket, mert a javasolt lista csak a kötelező tantárgyakra vonatkozó kiadványokat tartalmazza, vagyis a szakiskolák speciális tantárgyaira nem vonatkozik ez a szabályozás – segített eligazodni Pólyáné Csernus Ágnes, az iskola tankönyvfelelőse.

Az állam 2013. szeptember 1-jétől felmenő rendszerben biztosítja az ingyenes tankönyvellátást az elsőtől a nyolcadik évfolyamig. Ez azt jelenti, hogy egy gyerekre 12 ezer forintnyi állami támogatás jár, 1-2. évfolyamon alanyi jogon, utána rászorultsági alapon. Ha a rendelt könyvek ebbe az összegbe nem férnek bele, akkor az intézménynek kell kifizetnie a különbözetet. Az elsősök viszont csak háromezer forintos támogatást kapnak, ugyanis az ő esetükben úgy számoltak a döntéshozók, hogy a felettük járók könyveit öröklik.

[note]

2014. január 1-jén olyan változások történtek, amelyekkel Magyarországon jogi értelemben megszűnt a piaci elvekre épülő tankönyvellátás, helyébe az állami rendszer lépett. A tankönyvek fejlesztéséért és kiadásáért egy állami szerv felel, megrendelésük, beszerzésük és eljuttatásuk az iskolákba az egy ideje már működő Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) feladata.[/note]

– Mi kevésnek tartjuk a normatívát, főleg az elsősök esetén. Olyan tankönyvcsaládot használunk, amelyek között csak 3 db tartós könyv van, a többit újra meg kell rendelnünk – mondja Eklics Judit.

Vannak, akik elegendőnek vélik a támogatási összeget. – A hároméves szakképző évfolyamaink számára mi az OFI által kiadott kísérleti tankönyveket rendeltük meg a közismereti tárgyakhoz, ezért az ezek mellé rendelt szakkönyvek beleférnek a keretbe – számolt be Pólyáné.

iskolaérettség kislány

Ami a rendelés menetét illeti, vannak még megoldandó problémák a rendszerben a pedagógusok szerint, de ezek valószínűleg gördülékenyebben fognak működni a jövőben. Az iskoláknak fejtörést okoz a határidők betartása is, az április 30-i időpont kicsit korainak bizonyult figyelembe véve például a tavaszi szünetet. A Deák tankönyvfelelőse szerint a névre szóló tankönyvcsomagok a kiosztás tekintetében megkönnyítik a munkát, ugyanakkor nehézséget is jelentenek, hiszen eddig ha valaki mégsem az adott intézményben kezdte meg tanulmányait szeptemberben, akkor egyszerűen egy másik gyerek kapta meg a neki még tavasszal megrendelt könyveket. Ezt most csak szövevényes papírmunka révén lehet megtenni.

[note]

Nemrég megjelent az a lista, amiről a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ iskolái tankönyvet választhatnak. A pedagógusok részéről felháborodás fogadta a szabályozást, bizonyos tankönyvek tartalma szerintük nem megfelelő. A nem KLIK-es intézmények bővebb listáról válogathatnak, azonban csak EMMI által jóváhagyott tankönyvek érhetők el számukra is. Akit érdekel a részletes lista, itt megnézheti.[/note]