Oktatni is lehet a pécsi megaakváriumban

Nem mostanában fordult elő, hogy olyan rangos konferenciát tart a pécsi állatkert, mint ami csütörtökön kezdődött: a zoopedagógiai tanácskozáson az összes magyar állatkert részt vesz. A szakemberek tapasztalatokat cserélnek, hogyan lehet még interaktívabbá, gyerek- és családközpontúbbá tenni a magyar állatkerteket.

hirdetés

Háromnapos konferencia kezdődött csütörtökön a pécsi állatkertben, a zoopedagógiai eseményen valamennyi magyar állatkert képviseltette magát, így érkeztek szakemberek például a fővárosi, a nyíregyházi, a debreceni állatkertből, a szegedi vadasparkból, de a budapesti Tropicariumból és még a veresegyházi medvemenhelyről is.

– Nagy megtiszteltetés a városnak, hogy a pécsi állatkert kevesebb mint egy évvel a megnyitás után máris ilyen komoly szakmai rendezvénynek adhat helyet – vázolta Őri László alpolgármester a megnyitón. – Úgy vélem, ez elismerése annak a munkának, amit a városvezetés az állatkerttel közösen végez. Fontosnak tartjuk a gyerekek, a fiatalok megszólítását a zoopedagógiai programok, táborok segítségével.

Hozzátette: főleg azért, mert ebben a korban a legfogékonyabbak, és sokat tehetünk a környezettudatos gondolkodás formálása terén. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy sok gyermek panelben nő fel, és gyakran ez egy komoly lehetőség, élmény a természettel való találkozásra is.

zoopedagógiai konferencia, hl07
Őri László alpolgármester köszöntötte a résztvevőket

Az alpolgármester utalt rá, abban a szándékban, hogy Pécs egyszer Európa Zöld Fővárosa legyen, fontosak a környezettudatos beruházások, a napelemek vagy a biomassza használata, de ugyanilyen fontos a szemléletformálás is.

Az alpolgármester a megnyitón a hazai állatkertekből érkező szakembereknek vázolta, hogyan folyt le a pécsi zoo teljes megújítása, de azt is hangsúlyozta, ez csak egy ütem abból az átfogó turisztikai tervből, amely révén a közeljövőben a Misina környezete és a tv-torony is megújul.

zoopedagógiai konferencia, hl05
Minden magyar zoo képviseltette magát

Siptár Dávid, a pécsi állatkert igazgatója többek között azt hangsúlyozta, bár évente mintegy 100 ezer vendég látogat a baranyai megyeszékhelyre, de hiba lenne csak a turistákra támaszkodni, hiszen a pécsi állatkert mégis a pécsiek állatkertje. Ennek jegyében több akciót is terveznek a helyieknek, elindul például egy hűségprogram, amely során minden negyedik látogatás ingyenes lesz.

A csütörtökön kezdődött eseményen a szakemberek számos kérdést tárgyalnak, kiderül például, milyen egy tematikus játszótér az állatkertben, hogyan lehet oktatni az akváriumban, de az állatkerti szakemberek Pécs nevezetességeivel is megismerkednek.