Őszi vírus szedi áldozatait

Leveri az embert a lábáról

Köhögés, torokkaparás, orrfolyás – egyre többen betegedtek meg az utóbbi napokban az “őszi” vírusnak nevezett kór következtében. A kevésbé ellenállókat egy másik betegség dönti le lábukról, amelynek során hasmenéses tünetekkel kénytelenek megbirkózni rövidebb-hosszabb ideig.

hirdetés

Nemcsak olvasóink közül jelezték sokan, hogy egyre többen küzdenek orrfolyással, köhögéssel, a náthához hasonló tünetekkel, hanem az óvodákba és iskolákba járó fiatalok között is szép számmal akadnak, akiket már gyötör ehhez hasonló következményeket mutató nyavalya.

Princz János, a Praktizáló Orvosok Szövetségének megyei elnöke szerint influenzáról még nincs szó, csak az “őszi” vírusnak nevezett kór szedi áldozatait.

– Elég sok megbetegedést regisztráltunk az utóbbi időben, naponta jelenleg tíz-tizenketten fordulnak hozzánk felsőlégúti fertőzés gyanújával, torokfájással és -kaparással, náthával, köhögéssel. Ez viszonylag enyhébb lefolyású betegség, amely tüneti kezelések esetén viszonylag gyors gyógyulást eredményez – mondta a szakember.

Fotó: Németh Krisztina

A háziorvos szerint bár soknak tűnik a betegek száma, korántsem akkora méretű a baj, mint ha influenzajárvány lenne – ugyanez igaz arra a hasmenéses kórra is, amely szintén felütötte a fejét a lakosság körében; így nagyobb számú, tömeges megbetegedésre a továbbiakban nem kell számítani.

Igaz, ehhez az is kell, hogy betartsuk az alapvető higiénés szabályokat: mossunk gyakran kezet, lehetőség szerint kerüljük a nagyobb tömeget felvonultató rendezvényeket, bár az oktatási intézményekben és a közösségi közlekedésben ez nehezebb feladat.

– Az időjárásnak megfelelően kell öltözni, ilyenkor reggelente már hűvös van, délután melegebb, tehát ajánlott a réteges öltözködés. A túlöltözés ugyanúgy ártalmas, hiszen kiizzad az ember és egy kisebb szellőtől már megfázásos tüneteket produkálhat – hangsúlyozta az orvos.

Princz szerint aki rendesen táplálkozik és nincs különösebb felszívódási betegsége, annak szervezete ilyenkor még bőven el van látva vitaminokkal, a zöldségek és gyümölcsök megfelelő fogyasztása esetén nem kell még plusz vitaminokat bevennie megelőzésképpen. Ha azonban már beteg valaki, akkor persze lehet C-vitaminokkal gyorsítani a gyógyulást.

  • Tarkabarkaszarka

    “Ha azonban már beteg valaki, akkor persze lehet C-vitaminokkal gyorsítani a gyógyulást.”
    NA EZ az, amit már régen cáfoltak.