Páva: 117 új busz jön Pécsre

elektromos busz8

hirdetés

Páva Zsolt egy új, magyar fejlesztésű elektromos busz pécsi bemutatásán jelentette be, hogy nem áll le az önkormányzat és a Tüke Busz Zrt. a buszcsere programmal. A takarékos és környezetbarát hagyományos dízelek mellett még e-buszok vásárlását is fontolgatják.

– Folytatjuk a buszcsere programot; a következő másfél-két év során 117 régi járművet kell lecserélnünk, s szándékunkban áll tisztán elektromos hajtású járműveket is vásárolni – jelentette be a polgármester szerdán, amikor bemutattak egy teljesen magyar fejlesztésű e-buszt a városban.

Hozzátette: az elektromos járművekkel kapcsolatos első tapasztalatok után döntenek arról, hogy vásárolnak-e, s hány darabot az Ikarus egykori pesti gyárában készülő járgányokból. A járművek üzemeltetése egyébként a hasonló nagyságú dízelüzemű járművek egyharmadába kerül.

elektromos busz2

Páva Zsolt lapunkkal azt is közölte,hogy hozzákezdenek a Pécsi Közlekedési Centrum építéséhez, ahol a tömegközlekedés minden ágát összehangolják egy központi pályaudvaron. – Ez a városi és helyközi közlekedést fogja megkönnyíteni, kényelmesebbé és átláthatóbbá tenni a pécsiek, illetve az utazók számára – tájékoztatott a városvezető.

A járművet szerdán a 44-es vonalán próbálhatják ki a pécsiek, csütörtökön pedig a mecseki vonalakon folyik a tesztelés.

elektromos busz7

A sikeres műszaki vizsgát megszerző magyar fejlesztésű elektromos hajtású buszcsalád sorozatgyártása egyébként már megkezdődött. Az elektromos busz egy feltöltéssel 130-140 km-t tesz meg, de létezik egy kisebb dízelmotorral kiegészített társa is, amelynek hatótávolsága már 400 kilométer közelében van.

elektromos busz1

A Modulo buszcsalád előnye, hogy változtatható méretekben készítik a megrendelő igényeinek megfelelően, szerkezetük építőelemekből áll, így egyszerűen bővíthető a vázszerkezetük.

[box title=”A muzsikusok is felszállnak” box_color=”#d0911a”]A Pannon Filharmonikusok zenekar is részt vesz a Modulo buszcsalád elektromos hajtású prototípusának próbaútján. A muzsikusok támogatásukról biztosítanak olyan kezdeményezéseket, melyek környezettudatos személetmódjukkal a fenntartható élettér kialakítását segítik, így sokat tehetnek környezetünk megóvása érdekében.[/box]