Pécsi Géza nevét már zeneterem is őrzi

Kodály Zoltántól vett mottója díszíti a táblát

Emléktáblával és egy róla elnevezett kultúrteremmel tisztelgett a város és az Angster József Szakképző Iskola vezetése Pécsi Géza tanár, tankönyvíró és világhírű zenepedagógus emléke előtt.

hirdetés

A Pécsi Szakképzési Centrum és az Angster József Szakképző Iskola vezetése volt tanáruk, Pécsi Géza elévülhetetlen, és – Kodály Zoltánhoz mérhetően – világhírűnek is nevezhető oktatási munkássága előtt egy márványtáblával és egy róla elnevezett kultúrteremmel rótta le tiszteletét kedden.

Őri: "ez a terem őrzi Pécsi Géza emlékét"
Őri: “ez a terem őrzi Pécsi Géza emlékét”

Az eseményen Őri László alpolgármester elmondta, hogy a tavaly 88 évesen elhunyt Pécsi Géza személyiségformáló művészeti nevelési módszerét az ország határain túl is ismerik. Az alpolgármester kiemelte, hogy a pécsiek figyelmét Pécsi Géza munkásságán keresztül fel kell hívni arra, hogy Pécset nemcsak épített és természeti-, hanem szellemi értékei is formálták és tették kulturálisan virágzó várossá.

Pécsi Géza felesége, Panni néni meghatódva ülte végig a műsort
Pécsi Géza felesége, Panni néni meghatódva ülte végig a műsort

Pécsi Géza azért küzdött, hogy a később több nyelvre lefordított Kulcs a muzsikához című tankönyvcsaládban, valamint a hasonló nevű lemez- és CD-sorozatban megtestesülő pedagógiai módszere a hivatalos tanterv részévé váljon. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy Pécsi Géza tudta: csak az értelmi és az érzelmi képzés együttes alkalmazása teremt a társadalom számára hasznos, jó szakembereket és jó embereket. Nem hiába vették tehát fel a Kulcs a muzsikához metódusát és médiumrendszerét a Pécsi Értéktárba – emelte ki Őri László. Ezzel a gesztussal ugyanis a város jelzi, hogy elismeri a pedagógus egyedülálló munkásságát.

Leleplezték az emléktáblát
Leleplezték az emléktáblát

– Azt kívánom, hogy ez a terem, amely mától Pécsi Géza nevét viseli, őrizze emlékét, közös örökségünket, és közben folyamatosan hirdesse a zene szeretetét, amiben Géza bácsi megingathatatlanul hitt – tette hozzá zárásként Őri László.

Kodály Zoltántól vett mottója díszíti a táblát
Kodály Zoltántól vett mottója díszíti a táblát

Uzsalyné Pécsi Rita, Pécsi Géza lánya, valamint a zenepedagógus szellemi örökségének őrzője az esemény után lapunknak elmondta: nagy örömmel tölti el, hogy átadták ezt a kultúrtermet, valamint az emléktáblát. Hozzátette: a szakképzésből mára sok minden kikopott ugyan, de Pécsi Géza munkássága és annak emlékei remélhetőleg bebizonyítják majd, hogy valóban szükség van az ének-zene oktatására, valamint a művészeti tárgyak tanítására minden iskolában.

Pécsi Rita példaképet lát apjában
Pécsi Rita példaképet lát apjában

Pécsi Rita, aki Pécsi Géza alkotótársa is volt, kérdésünkre elmondta, hogy a híres zenetanárral nem volt könnyű lépést tartani, kirobbanó energiájával és lelkesedésével nem lehetett felvenni a versenyt, hatalmas munkabírása és tenni akarása pedig példaértékű számára a mai napig. Fáradhatatlan, alapos ember volt – mondta –, akitől nagyon sokat lehetett tanulni.

Az Apáczai Csere János-díjjal, Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, Nemzetközi Kolping Aranykereszttel és számos más díjjal kitüntetett Pécsi Géza 1958 és 1982 között volt az Angster József Szakképző Iskola meghatározó egyénisége. Nem csupán munkatársai és volt diákjai, hanem a pécsiek is büszkék lehetnek rá, hiszen hazánk első nívódíjas szakmunkásképzős énekkarát alapította meg, amely ráadásul sorra hozta el Pécsnek az aranyérmeket különböző kisebb-nagyobb országos versenyekről.

Keresztény hitéhez és nevelési küldetéséhez ragaszkodva Pécsi Gézának nehéz volt a tanári pályán megmaradnia. Sokszor összetűzésbe került a kommunista hatalommal, 1982-ben el is távolították az iskolából. Ám sem hitétől, sem pedagógiai küldetésétől nem tudták eltántorítani. Egyetemi kutatásba kezdett, és bizonyította, hogy a zenei-művészeti nevelés nem hiányozhat egyetlen középiskolából sem.