Pécsi orvos mentette meg a Viszkist

Alaptalan volt a lebénulástól való félelme Ambrus Attilának, aki ma már teljes életet élhet egy speciális csípőprotézisnek köszönhetően. A volt bankrabló egy pécsi orvosnak köszönheti, hogy fájdalmak nélkül sportolhat.

hirdetés

Évekig rettegett a lebénulástól Ambrus Attila, a Viszkis rabló, aki 13 évet ült börtönben, majd szabadulását követően jó útra tért, és új életet kezdett. Jelenleg kerámiákat készít, és ahogy ő maga is fogalmaz, próbál tisztességesen élni és „visszatérni” a társadalomba.

– Tízezer kilométert futottam a 120 négyzetméteres udvaron és közben elkopott a csípőm. Rettegtem attól, hogy nyomorék leszek. Amitől még jobban rettegek, hogy annyira lebénulok, hogy nem tudom megölni magam, ha ez bekövetkezik – nyilatkozta korábban a Ripostnak Attila.

A Viszkis félelme alaptalan volt, mert talált egy olyan orvost, aki helyrehozta a kopást. Dr. Domán István pécsi ortopédus még februárban műtötte meg Attilát, aki azóta teljesen felépült.

ambrus
Az egykori bankrabló jó útra tért

Az orvos egyike azoknak, akik Magyarországon az izmok átvágása nélkül építenek be csípőprotézist. A betegek többsége néhány nappal a műtét után megerőltetés nélkül képes segédeszköz nélkül járni, pár héttel később vezetni vagy könnyebb munkát végezni.

– Futok és teniszezem, észre sem veszem, hogy csípőprotézisem van, az orvos a legjobbat építette be nekem – mondta lapunknak Ambrus Attila, aki nagyon hálás a dokinak.

– Azt kapott, amire szüksége volt egy ilyen kopás esetében, de mondtam neki, hogy nem árt azért vigyázni. Felhívtam a figyelmét, hogy nem kellene vele teniszezni, javaslom viszont az úszást és a kerékpározást, mert ellenkező esetben a protézis élettartama jelentősen csökken – mondta Dr. Domán István .

A Viszkis ennek ellenére boldog, jelenleg keramikusként dolgozik, számos fesztiválra kitelepül, ahol találkozhatunk munkáival.