“Túlburjánzás” van az egyetemen

A forgalmas karokon több a besurranó is...

Befejeződött a Pécsi Tudományegyetem átvilágítása, amelynek egyik nem titkolt célja az oktatásban eddig meglévő párhuzamosságok megszüntetése volt. Bódis József rektor még az átvilágítás folyamán úgy nyilatkozott, hogy a PTE is alkalmazkodik azon törekvésekhez, amelyek növelni szándékozzák a diplomák munkaerő-piaci értékét, így azon képzések kerülhetnek veszélybe, amelyek iránt alacsony a kereslet és nem kapcsolódnak szervesen a piaci igényekhez.

hirdetés

– Az átvilágítás lezárult, most az eredményének elemzése, a konzekvenciák levonása zajlik, és az ezekkel kapcsolatos egyeztetések. Ezek súlyos döntések, éppen ezért nagyon fontos, hogy valamennyi szempontot megvizsgálva hozza meg az egyetem vezetése azokat, a karokkal való folyamatos egyeztetések után. Az elhamarkodott döntések ugyanis nagyobb károkat okozhatnak, mint amennyi hasznot jelentenének – közölte megkeresésünkre Kottász Gergely, a PTE sajtóreferense.

Így tehát konkrétumok ugyan még nincsenek, de a kormány felsőoktatást érintő elképzelései alapján az valószínűsíthető, hogy leginkább azok a szakok és képzések eshetnek áldozatul, amelyek kevésbé népszerűek a hallgatók körében, valamint kevésbé felelnek meg napjaink munkaerő-piaci követelményeinek.

Ahogy Bódis József korábban lapunknak nyilatkozva elmondta, leginkább a humán szakokon érezhető egyfajta “túlburjánzás”, ezért elsősorban ott lehet számítani szakok megszüntetésére, illetve összevonására.

A PTE ugyanakkor természetesen erősíteni igyekszik a természettudományos, műszaki és informatikai képzéseit is, amellett, hogy egy másik kiemelt területet, az idegennyelvű képzések kínálatát is folyamatosan bővíti. Többek között ennek eredményeként a külföldi hallgatók száma folyamatosan emelkedik a pécsi egyetemen, immár 84 országból mintegy 2300 hallgató választotta felsőoktatási tanulmányai helyszínének a baranyai megyeszékhelyet.