Térfigyelés: új helyeken látnak

Hamarosan tovább bővülhet a jelenleg harminckét darabot számláló pécsi térfigyelő kamerahálózat. Az önkormányzat már megkezdte az előkészületeket, s ősszel üzembe helyezi az új készülékeket. Többek között a Szent István tér és a középkori egyetem környéke is kaphat berendezéseket.

hirdetés

Néhány hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a város fontolgatja, miként lehetne tovább fejleszteni a pécsi köztéri kamerahálózatot. Nem sokkal később eldöntötték, hogy olyan csomópontokhoz, utcákba, terekre is kihelyeznek berendezéseket, ahol eddig nem voltak ilyen eszközök, viszont jelenlétük indokolt lett volna.

– Bár nem egyszerű feladat a rendszer bővítése, fejlesztése, az első lépéseket már megtettük a terveink megvalósítása érdekében. Átalakítottuk a kamerák képeit fogadó központot, így az három nap helyett már öt napon át tudja rögzíteni a videófelvételeket. Emellett októberre a középkori egyetem fejlesztését végző Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel közösen üzembe helyezzük a Szent István téri átjátszóállomást is. Ez szükséges ahhoz, hogy új területeken folyhasson a térfigyelés a belvárosban – mondja Nagy Csaba a program jelenlegi állásáról.

Az alpolgármester szerint még idén, az ősz második felében, a tél elején kamerákat kap Pécs legújabb gyöngyszeme, a középkori egyetem és az azt övező sétány a várfal mentén. Ezt követően helyeznek el vadonatúj kamerákat a Szent István térre, ugyanis a város e részét a korábbi hálózatban nem tudták figyelni.

A központ már öt napon át tárolja a felvételeket

Mindezek mellett több belvárosi kamerát le is cserélnek.

– A rendőrséggel egyeztettünk, miként lehetne a meglévő rendszert modernizálni, hatékonyabbá tenni. Ennek megfelelően a fix kamerák egy részét kicseréljük mozgatható készülékekre, míg több készülék betekintési szögét megváltoztatjuk. Így olyan területeket is elérünk, amelyeket korábban nem láttak a központban – tette hozzá Nagy Csaba.

A mostani fejlesztések nagyjából tizenötmillió forintba kerülnek, de jövőre is folytatnák a munkát.

– Pályázati forrásokból és városi költségvetésből reményeink szerint tovább bővítjük majd a rendszert a következő év első felében. A város újabb pontjaira szándékozunk ugyanis kamerákat kihelyezni – így Nagy.

Ebben a programban például a Petőfi utca-Hungária út csomópontjába, a Ferencesek útjára, a Jókai térre, a Színház térre, a Lyceum utca környékére, a Felsővámház utcába, az Árkád déli oldalához is kerülhetnek kamerák a lámpaoszlopokra.

[frame]

Minden hétre jut valami

Az elmúlt három évben 40 és 90 közé esett azoknak az eseteknek a száma, amikor a kamerák képei alapján vonultak ki rendőrök Pécs bizonyos részeire. Egy-egy esztendőben pedig nagyjából félszáz esetben a rendőrség utólag kéri ki a kamerák képeit a közterület-felügyelettől. E képeket általában a bizonyítási eljárások során használják.

[/frame]