Úttörő a pécsi szelektív gyűjtés

Ezentúl nem kell elmenni a szigetekig, házhoz jönnek

December 10-én, kedden ünnepelték a Biokom Nonprofit Kft. Eperfás úti Hulladékkezelő Központ eredményes működésének 15 évét a Kodály Központban. Az eseményen részt vett Páva Zsolt, Pécs polgármestere, valamint Kiss Tibor, a Biokom Kft. ügyvezető igazgatója is.

hirdetés

Az Eperfás úti Hulladékkezelő Központnak köszönhetően eddig több mint kétszázezer tonna, vagyis egymillió köbméter hulladék hasznosult anyagában az elmúlt 15 év során.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint úttörőnek számított Magyarországon, amikor 15 évvel ezelőtt megindult a szelektív hulladékgyűjtés.

biokom, értékelés6

– Olyan korai jelenségnek voltunk tanúi hazánkban, ami akkor még nemigen talált követőkre – fogalmazott a polgármester. – A pécsiek hozzászoktak ehhez, mára ez a metodika egy teljesen bevett gyakorlattá vált.

Magyarország első korszerű települési szilárdhulladék-válogatóművét 1998. december 3-án adták át Pécsen az Eperfás úton. Azóta folyamatosan, az előre eltervezett kapacitásnak megfelelően működik. A létesítmény egyébként hazánk legeredményesebben, legkihasználtabban működő válogatóműve.

A történelmi áttekintő után Kiss Tibor, a társaság ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy sokan szkeptikusan fogadták kezdeményezésüket. Fenntartásik voltak, érdemes-e fejleszteni, beruházni és létrehozni egy ilyen létesítményt.

biokom, értékelés3

– Azonban az elmúlt időszak azt mutatja, hogy, ha ezt mind nem tesszük meg, akkor nagyon komoly gondok elé néztünk volna – fogalmazott Kiss Tibor. – Ugyanis jóval előbb jelentkeztek volna olyan problémák, melyek miatt külső segítségre szorulunk – tette hozzá.

Kiss beszédében kitért a Mecsek-Dráva Programra, melynek eredményeként Pécsen vezetik be az ország legkorszerűbb, legköltséghatékonyabb komplex begyűjtési rendszerét. Ebben valósul meg a teljes körű szelektív gyűjtés, aminek köszönhetően a lerakott hulladék mennyisége harminc százalék alá csökken.

biokom, értékelés4

Ez a program az egyedüli Magyarországon, amely meg tud felelni a rendkívül szigorú előírásoknak, ráadásul segítségével az üzemeltetési költségek is alacsonyabbak lesznek a hasonló rendszerekhez viszonyítva. Ez pedig a szolgáltatási tarifák szinten tartásához is hozzájárul.

A Mecsek-Dráva Projekt Baranya, Somogy és Tolna megyében 313 településen, összesen 426022 lakost érint.