Üzemekbe mennek a pécsi egyetemisták

A Duális Képzési Tanács megalakulásával már konkrét lépést tett a kormány annak érdekében, hogy egy év múlva lehetőleg minél több felsőoktatási intézményben folyhassanak duális képzések, azaz gyakorlati oktatás. A Pécsi Tudományegyetemen már folynak az előkészületek, s több vállalattal is van már megállapodás a képzések beindításáról.

hirdetés

A most készülő felsőoktatási koncepció egyik legfontosabb célkitűzése, hogy szorosabbra fűzzék az üzleti szféra és a felsőoktatás kapcsolatát, s az egyetemi és főiskolai képzések egyre inkább igazodjanak a társadalmi és gazdasági igényekhez. A felsőoktatási törvény lehetővé teszi, hogy műszaki, informatikai, agrár, természettudományos vagy gazdaságtudományi területen indulhasson gyakorlatorientált képzés, azaz az egyetemi elméleti időszakot egy gyakorlati, kiegészítő szakasz követi a képzésbe bevont vállalatoknál és cégeknél.

Lengvárszky Attila, a PTE oktatási igazgatója megkeresésünkre elmondta, az universitas érdekelt minden olyan fejlesztésben, amely hozzájárul a képzések javításához, elősegíti azok munkaerő-piaci kapcsolódását.

-Nyitottak vagyunk, és a PTE-n jelenleg is folynak munkálatok duális jellegű képzések indítására, elsősorban a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karra építve – mondta, aki szerint az egyetem és a munkaerőpiac szereplőinek oktatási együttműködése számos vonzó lehetőséget jelenthet: a PTE számára a képzésfejlesztésben rejlő lehetőségek, a hallgatók számára a vonzó szakmai gyakorlóhelyek és az ehhez kapcsolódó munkalehetőség, míg a város számára újabb cégek letelepedése és új munkahelyek létrejötte jelenthet előnyt.

Jelenleg mintegy tíz céggel, köztük a HAUNI Hungária Gágyártó Kft.-vel, mint régi és jól működő szakmai gyakorlóhellyel van szerződése a PTE-nek, illetve folynak tárgyalások a duális képzések beindításával kapcsolatban, és további cégek bevonása is tervben van – fogalmazott az oktatási igazgató.