Félelmetes: százezer voltos feszültséggel kísérleteztek Pécsen

A Nagy Lajos gimnázium 12. C osztályos tanulója a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán vett részt családjával a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat programjain. Először egy fizikával kapcsolatos előadást látott, és nem is akármilyet. Erről is beszámolt. 

hirdetés

Az előadás keretein belül sok érdekes, akár otthon is elvégezhető fizikai kísérletet mutattak be. Ezután megnéztünk még egy előadást, amely szintén a fizikához kapcsolódott. Az előadó különböző, elektromossággal kapcsolatos kísérletet mutatott be, a közönséget is bevonva abba. Kísérleteivel bizonyította, hogy az elektromosság veszélye nem feltétlenül a magas feszültségben, sokkal inkább a nagy áramerősségben rejlik.

Ezt mutatta az is, hogy a kísérletek során volt, hogy több százezer voltos feszültséggel dolgozott az előadó minden sérülés nélkül, de ha mindezt a 230 voltos hálózati feszültséggel tette volna, akkor az az életébe is kerülhetett volna. A bemutató annyira népszerű volt, hogy az előadó vállalta, hogy kétszer is megtartja a nagy érdeklődésre való tekintettel.

Ezután még részt vettünk egy kémiás, kísérletezős programon, ahol a résztvevők maguk végezhették a kísérleteket. A jelenlevők megtudhatták, hogyan lehet ellenőrizni Lugol-oldattal, hogy hamis-e a tejföl, vagy hogy hogyan növeszt kertet kémcsőben a kémikus. A kísérletezés a kémiában kevésbé jártas személyeknek is nagyon izgalmas lehetőséget nyújtott, hogy kicsit közelebb kerüljenek ehhez a tudományhoz.

Kis Dávid 12.C