16 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapAbszolút NőFészekReceptek a medvehagymaszezonra

Receptek a medvehagymaszezonra

Elindult mindenki nagy kedvence, a medvehagyma szezonja. Ezt a növényt azért szeretjük, mert nagyon sokféleképpen felhasználható a konyhában és gyógynövényként egyaránt. Lánczos Sándor, a Fahéjas Kávé gasztrobloggere ezúttal a medvehagymához mutat egy menüsort, nem éppen szokványos fogásokkal.

[box title=”Mit kell tudni a medvehagymáról?” box_color=”#9aff93″]Neve árulkodó: a barnamedvék előszeretettel fogyasztják termését, de hasonlóképpen a vaddisznók is. Egész Európában megtalálható, március elejétől jelennek meg látható hajtásai. Hazánkban nagyobb mennyiségben a Mecsekben, azon belül is Orfű környékén és a Misina déli lejtőin terem. Leveleit tavasszal szedik, még a virágzás előtt és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.[/box]

Medvehagyma-pesto

Hozzávalók kb 2,5 dl-hez:

  • 150 g medvehagyma
  • só ízlés szerint
  • olívaolaj
  • 4 ek. napraforgómag/mandula/fenyőmag
  • 4 ek. pecorino vagy parmezán
  • fél citrom leve

Elkészítés:

A magokat szárazon megpirítjuk. Ha kihűlt, a hozzávalókat tegyük késes robotgépbe vagy turmixba az olaj kivételével. Az olajat apránként öntsük hozzá addig, amíg megfelelő állagú lesz. Üvegbe téve hetekig eláll, és rengeteg mindenre használhatjuk: pirítósra kenve, vagy tejszínhez adva tésztára, salátaöntetnek, levesbe keverve, tejfölbe. Ha vendégek jönnek mártogatósnak, főtt burgonyához is lehet adni, vagy akár a krumplipürébe keverni és még sorolhatnánk.

medvehagyma pesto

[box title=”A medvehagyma felhasználása” box_color=”#11c000″]A gasztronómiában számos felhasználása ismert: többek között hasznosítható nyersen, például salátához keverve, de készíthetünk belőle levest, főzeléket, szószokat, tésztába is belesüthetjük. Sőt, készítenek belőle lekvárt is.

Élettani hatásai: kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen is használható. Enyhíti a szédülést, fejfájást, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Figyelem: véralvadást gátló szerekkel együtt fogyasztani nem javasolt, mert fokozza a vérzést.[/box]

Medvehagyma-főzelék

Hozzávalók:

  • 2 csokor medvehagyma (kb. 50-60 dkg)
  • fél l alaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 2 ek. liszt
  • bors
  • 1 csipet szódabikarbóna

Elkészítés:

A medvehagyma leveleit csipkedjük le a szárról. Mossuk meg őket hideg vízzel, hogy a földet eltüntessük. Forraljunk fel vizet, kb. 1 litert, amibe tegyük bele a szódabikarbónát. Ez azért kell, hogy a szép zöld színét megőrizze. (Ezt alkalmazhatjuk brokkolinál, spenótnál, zöldbabnál is.) Főzzük 1-2 percig a medvehagymát, majd szűrjük le, mikor egy picit összeestek a levelek. Tegyük az alaplébe, turmixoljuk jól össze, és kezdjük el forralni. Egy edénybe a lisztet és a tejszínt keverjük simára. Ha az alaplé forró, akkor sűrítsük be vele a főzelékünket, kevergetve forraljuk legalább 2 percig. Ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk, illetve préseljük bele a fokhagymát. Tálalhatjuk sült hússal, de akár tükörtojással is, mint a spenótot.

medvehagyma

Medvehagymás-ricottás palacsinta

Hozzávalók:

  • ugyanaz, mint egy palacsintatésztához
  • felaprított medvehagyma
  • tölteléknek ricotta

Elkészítés:

A palacsintatésztát készítsük el, az aprított medvehagymát szórjuk bele, keverjük jól össze.

Süssük ki a szokásos módon, majd egy kevés ricottával, amit ízesíthetünk sóval, borssal, szerecsendióval, kenjük meg. Besamel mártással locsoljuk meg!

A besamel mártást úgy készíthetjük el, hogy 1 ek. vajat olvasztunk, rászórunk 1 ek. lisztet, kicsit pirítjuk, majd óvatosan felöntjük annyi tejjel, hogy mártást kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiózzuk ízlés szerint. Akár sajtot is keverhetünk bele.

medvehagyma palacsinta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő