Csütörtökön szavaz az egyetem szenátusa a modellváltást célzó szándéknyilatkozatról

A testület tagjainak azt kell eldönteniük, támogatják-e, hogy a modellváltáshoz szükséges feltételek teljesülése esetén a PTE alapítványi fenntartású legyen. Ugyanakkor egyelőre sem a feltételek nincsenek egzakt módon meghatározva, sem az, hogy ki vagy mi dönt arról, hogy teljesülnek-e.

hirdetés
Uránia Mozi

A napokban adtunk hírt arról, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium Modellváltás 2021 tavaszán címmel, a Pécsi Tudományegyetemet az év első félévében a modellváltó egyetemek között soroló prezentációs dokumentumot készített, amit a dékánok már át is adtak a kari tanácsok részére. Már a cím egyértelművé teszi, hogy villámgyors változást szeretne a kormányzat. Formálisan ugyan az egyetemek döntenek arról, hogy csatlakoznak-e a dömpingszerű felsőoktatási alapítványosításhoz, de informálisan elég nagy a nyomás az intézményeken. Egyszerre több mézesmadzagot is húzogatnak az átalakulásra kijelölt egyetemek előtt, az egyik például a béremelés ígérete.

Amikor a várható szenátusi döntésről kérdeztük az intézmény működését és a jelenlegi helyzetet jól ismerő forrásunkat, akkor a következőt válaszolta:

“Informálatlanul, egyéni elfogultságok mentén fog dönteni a testület.”

Ez nem csoda, hiszen csak kevés időt hagyott a kormányzat az intézmények számára a döntéselőkészítésre.

A szenátus csütörtökön egy szándéknyilatkozatról szavaz majd, arról, támogatja-e, hogy az egyetem, a váltáshoz szükséges feltételek teljesülése esetén alapítványi fenntartású legyen. Ugyanakkor nincsenek pontosan meghatározva a feltételek, ahogy az sem, hogy ki dönt arról, hogy teljesülnek-e.

A kari tanácsok egy része már megtárgyalta a kérdést, és szavazott arról, hogy delegáltjaik igent vagy nemet “nyomjanak-e” csütörtökön, másik része a következő két napban fog.

Holnap, kedden online összegyetemi plénum lesz a modellváltásról. A szervezők azt írják:

A Pécsi Tudományegyetem polgáraiként fórumot szervezünk az egyetem rohamtempóban történő modellváltásával kapcsolatban. A rendezvény az egyetem minden jelenlegi és volt hallgatója, oktatója és dolgozója előtt nyitva áll.

A program első részében tájékoztatók hangzanak el más egyetemek az átalakítással kapcsolatos tapasztalatairól, munkajogi és szakszervezeti kérdésekről. Az ezt követő plénum során közösen vitatjuk meg a körülményeket, a lehetőségeket, és azt, hogy mi a teendő.

A pécsi modellváltás miatt létrehozott nyílt és zárt Facebook-csoportokban többen arról írnak, sok múlhat azon, hogy hogy kell-e a csütörtöki szenátusi határozathoz minősített (kétharmados) többség, vagy sem. Lapunk ugyanakkor úgy tudja, egyszerű többségi szavazásra készülnek a csütörtöki egyetemi ülés előkészítői.