Lenullázott sok pécsi vállalkozást a lakodalmak, rendezvények elmaradása

Kormányzati nyilatkozatok szerint augusztus 15-éig semmilyen tömegrendezvény nem tartható meg, az első közlésekkel ellentétben az 500 fő alatti összejövetelek sem, bár sokan bíznak benne, hogy utóbbiakra hamarabb feloldják majd a tilalmat. Mindenesetre jelenleg sem lakodalmat, sem konferenciát, de még nagyszabású születésnapi partit sem szabad tartani. Megkérdeztünk néhányat a legnépszerűbb rendezvényhelyszínek üzemeltetői közül és megszólaltattunk olyan vállalkozókat, akiknek tevékenysége szorosan kötődik a rendezvényekhez, esküvőkhöz, lakodalmakhoz.

hirdetés
Uránia Mozi

A járványhelyzet miatti korlátozó intézkedések a gazdaság egyes szegmenseiben azonnal éreztették hatásukat. Ahogy világszerte, úgy Pécsett is a vendéglátás és szállodaipar, és a különböző szolgáltatások sínylették meg legjobban a teljes leállást. A vendéglátás már éledezik, hiszen az éttermek, kávézók teraszai, kerthelyiségei megnyithattak május 4-ével. Rendezvények azonban továbbra sem engedélyezettek, a kormányzati nyilatkozatok szerint augusztus 15-éig. Igaz, a helyzet bármikor változhat, sokan bíznak abban, hogy enyhítések lesznek a közeljövőben és a kisebb, mondjuk 500 fő alatti rendezvényeket engedélyezni fogják. Ettől függetlenül a bizonytalanság finoman szólva nem kedvez a rendezvénypiac szereplőinek. A fesztiválokon kívül a konferenciákat, céges rendezvényeket és a lakodalmakat is érinti a tiltás. A templomi és polgári házasságkötés engedélyezett, de az is csak szűk családi körben.

Lemondások és kivárás

Pentz Mihály, a Corso Hotel Pécs ügyvezetője lapunknak úgy nyilatkozott, hogy az idei nyárra lefoglalt rendezvényeiket a megrendelők lemondták, illetve őszre, sőt sokan 2021-re tolták már meglévő időpontjaikat.

– Mindenki kivár, nagy a bizonytalanság, emiatt nehéz döntéseket hozni. Mi most úgy tervezzük, hogy július 2-án megnyitunk minimális dolgozói létszámmal. Egyelőre kevés a foglalás, de Ausztriából és Németországból már jöhetnek üzletemberek, így végighívjuk partnereinket és érdeklődünk szándékaikról. Több tízmilliós kárról, katasztrofális helyzetről beszélhetünk – fejtette ki az ügyvezető.

Tettye vendéglő vezetője, Maszler Szabolcs kérdésünkre azt írta, náluk sok esküvőt már átrakattak szeptemberre vagy októberre, illetve voltak olyanok is, akik a biztonság kedvéért jövő évi dátumra halasztottak.

Szerencsére akad olyan étterem is, amelynek válasza alapján nem kell aggódnia a szabályozás miatt.

– A vendégeink és mi csak a közelgő rendezvényeket mondjuk le, a többiekkel kapcsolatban kivárjuk, hogy mi lesz. Nekünk szerencsére nyitott és fedett nagy teraszunk is van, ezért reméljük, hogy a mi működésünket nem fogja befolyásolni ez az intézkedés – válaszolta megkeresésünkre a Bagolyvár vendéglő.

Ezzel szemben a Pécstől nem messze fekvő, festői környezete miatt is rendkívül népszerű Rácz-tanya március 23-a óta zárva tart, tudtuk meg Rácz Károly tulajdonostól.

Sajnos minden rendezvényt visszamondtak a koronavírus miatt: húsvéti csomag, ballagási ebédek, vacsorák, szállásfoglalások, osztálykirándulások, erdei iskolák, nyári táborok, céges tréningek és rendezvények, nyugdíjas csoportok, esküvők. Működésünkre ez negatív hatással van, ha a helyzet nem változik, nem lesz bevételünk és kétséges lesz a nyitva tartásunk is – így Rácz Károly.

A pécsi anyakönyvi hivatal tájékoztatása szerint sok polgári esküvőt tartanak meg a járvány ellenére is, különösen jellemző ez a Kossuth téren ingyenesen elérhető szertartásokra. Emellett rengeteg az adminisztrációs és pénzügyi feladat, sok pár ugyanis úgy dönt, inkább csak lakodalommal összekötve, egy későbbi időpontban tartja meg a polgári házasságkötést is. Nekik – az általuk befizetett 20 ezer forintos illeték visszautalása mellett – megszüntető eljárást kell indíttatniuk, ugyanis egy évre előre szükséges jelezni a házassági szándékot, a rendszer pedig egy évig tartja fent a választott dátumot. Vagyis, aki például idén júniusban lépett volna frigyre, az nem tudja áttenni őszre az időpontját, hiszen nincs egy év a két dátum között. Viszont 2021 júniusára sem tudnak még időpontot kérni, lévén, még csak májust írunk. 

Lenullázza az esküvői szakmát a tiltás

Számos vállalkozó tevékenykedik Pécsett, Baranyában az esküvői piacon, nagyon sokan közülük főállásban. Vannak köztük, akik elsősorban esküvőkön és lakodalmakon dolgoznak, de vannak olyanok is, akik más rendezvényeken is. Fotósok, videósok, rendezvényszervezők, zenészek. Az ő bevételeik most eltűntek és teljesen bizonytalanná, tervezhetetlenné vált a jövőjük. Sokan nem csak a lakodalmukat tennék el új időpontra, hanem a polgári és templomi esküvőjüket is, hiszen a házasságkötéskor is be kell tartani a szigorú szabályokat, másfél méteres védőtávolságot kell tartani és szájmaszkot kell viselni. Nyilvánvalóan nem ilyen körülményekre vágynak a házasulandó párok.

Egy fotóst, egy esküvőszervezőt és egy zenekart kérdeztünk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet.

Reméljük, nem lesz második hullám

Már az első korlátozással, mikor 100 fő alá vitték a megtartható rendezvények körét, kinullázták a naptárat 1-2 hónapra céges rendezvények terén. Akkor még a párok kivártak, aztán jött a teljes korlátozás, ami mindenkit erősen érintett – emlékszik vissza a márciusi kezdetekre Pásztor Éva pécsi fotós. Férjével közös vállalkozásának fő profilja az esküvői fotózás, videózás. Két gyereket nevelnek, a vállalkozás a főállásuk, kizárólag innen van bevételük.

A szolgáltatás egyébként úgy működik, hogy miután a házasulandók bejelentkeznek és átbeszélik a vállalkozóval, amit kell, írásbeli szerződés jön létre, majd a megbízók kifizetik a foglalót vagy előleget. Ez általában fél-másfél évvel az esküvő előtt történik. Az időpont foglalása az első részlet fizetésével valósul meg – magyarázza Pásztor Éva

Amikor betiltották a rendezvényeket, a párok egy része a kivárás mellett döntött, sokan viszont rögtön elkezdtek szervezkedni jövő évre, aminek a teljes kiszámíthatatlanság lett az eredménye.

„Mi elébe mentünk a dolognak, szakmabeliekkel összeültünk, átdumáltuk a dolgokat és arra jutottunk, hogy célszerűbb nekünk javaslatot tenni a párjainknak, mert ezzel is ésszerűbb és mindenki számára megfelelőbb eredményeket tudunk elérni. Nekünk nagyon fontos lenne, hogy ne jövő évre pakolják át az esküvőket, mert úgy az idei bevételünktől esünk el és mellette jövő évi új esküvőktől vesszük el a lehetőséget, hiszen egyszerűen nem fogunk tudni annyi munkát vállalni” – mondja a pécsi fotós.

Pásztor Éva munka közben

Mindenki rugalmasságot vár el tőlük, de nagyon nehéz úgy rugalmasnak maradniuk, hogy nekik nem csak egy esküvőjük van, mint a megbízóiknak, az egyetlen bevételi forrásukat vesztik el, ha nem sikerül együtt új időpontot találni. Ráadásul a már meglévő foglalók, előlegek nagy részét beforgatták az idei szezonba. Komoly költségeik vannak, hiszen professzionális színvonalon, technikailag tökéletes háttérrel kell dolgozniuk. Nagy érvágás, ha vissza kell fizetni a foglalót vagy előleget, mert teljesen elmarad az esküvő.

– A legtöbb párunk szerencsére nagyon pozitív volt és követik a tanácsainkat, beszélgetünk, kommunikálunk egymással és hallgatnak ránk mint tapasztalt szakemberre, így többnyire mindenkinek október, november és jövő év előszezonja szerepel a
B tervében, amit nem véstünk kőbe, mert még kivárunk – magyarázza Pásztor Éva.

Összefoglalva: a munkáik fele kiesett (céges megbízások), az esküvők nagy része az idei évre megmaradt, csak elcsúsztatva. 

A fotós szerint nehezíti a helyzetet az is, hogy rengeteg rendezvényekkel kapcsolatos pontatlan információ kering, ami további aggodalmat kelt az ügyfelekben és a szakmában.

– Reméljük, nem lesz második hulláma a járványnak, mert akkor már a házunkat kell eladnunk. Mi még szerencsések vagyunk, mert volt tartalékunk. Most kezdtük volna a tetőtér beépítését, az arra félretett pénzből élünk – ad jelentést a családi büdzsé helyzetéről a vállalkozó.

A fotósok egyébként nincsenek benne a kormányzat által veszélyeztetettnek minősített vállalkozói körben, így nincs járulékfizetési kedvezmény, vagy kata-elengedés.

Ami most történik, az katasztrófa

Papp Krisztina és párja alkotják a kétfős pécsi Rouge Party Zenekart. Az egész ország területén vállalnak fellépést vállalkozóként. Az idei évre tele volt a naptárjuk lakodalmakkal, sőt, egyéb rendezvényekre, fesztiválra is kaptak felkérést, minden nagyon szépen alakult. 

– Ami most történik, az katasztrófa számunkra. Március óta nulla forint a bevételünk.
A katát ugyan június 30-ig elengedték, de mi lesz aztán, hiszen augusztus 15-ig a rendezvények lefújva. Naponta hívnak, hogy az esküvőket hova lehetne átrakni. Ez azért nagy probléma, mert amúgy is tele voltunk, nem volt már szabad időpontunk, most pedig hirtelen mindenki augusztusra, szeptemberre, októberre szeretné áttenni az esküvő időpontját, de nincs hová – magyarázza a helyzetet Papp Krisztina. 

A Rouge Party Zenekar

Megpróbálnak rugalmasak lenni, de ezzel magukat hozzák lehetetlen helyzetbe. Eleinte az év második felére pakolták át az idei dátumokat, aztán 2021-re, de közben megkezdődtek a jövő évi foglalások is, így teljes a káosz. 

– Senki nem tud semmit, a párok tőlünk várják a megoldást, válaszokat, nagyon sajnálom őket is. Arról nem beszélve, hogy a vis maior helyzetre hivatkozva voltak, akik visszakérték a foglalót. Teljesen padlóra kerültünk. Állásunk nincs, bevételünk nincs, semmi segítséget, könnyítést nem kap ez a szegmens, kiadások vannak, gyerekek vannak. A tartalékokat éljük fel, de ez is véges – mondja Papp Krisztina.

A vállalkozást valószínűleg szüneteltetni fogják, hiszen ha nem rendeződik a helyzet, nem tudják fizetni a járulékokat, hiszen nincs buli, nincs bevétel, kiadás viszont van.

– Sógorom Hollandiában él, vállalkozó. A kormány három hónapig havi 1500 eurót ad vissza nem térítendő támogatásként, ha a vállalkozás nem tud működni. Nálunk június 30-ig nem kell fizetni a havi 50 ezer forint katát. Köszönjük. És aztán mi lesz? – kérdezi Papp Krisztina.

Mire bejött a tiltás, mindenki felélte a tartalékait

Szőke Emília évek óta esküvőszervezőként tevékenykedik az EsküvőOrszág nevű cégnél.

– Január elején még tele volt a naptár márciustól októberig rendezvényekkel, esküvőkkel. Március közepén meg mintha ollóval elvágták volna, és szélsebesen kezdtünk mindent átszervezni. Eleinte csak a tavasziakat, most pedig már a júliusiakat is szervezzük át télre, jövőre – mondja.

A pécsi rendezvényszervező sokáig bízott benne, hogy július-augusztusban már lehet lakodalmat tartani, de az augusztus 15-ei dátum kimondása eléggé elbizonytalanított mindenkit és bepánikoltak a párok. Voltak, akik a templomból olyan jelzést kaptak, hogy júliusban is csak nyolc fővel lehet ott esketést tartani, ami igen csak elszomorított mindenkit. Most abban reménykednek, hogy kéthetente enyhítések jönnek.

Szőke Emília

– Aki ebben a szakmában dolgozik, és csak az esküvőzésből él, nagyon komoly pénzügyi gondba került. Hiszen ez egy olyan szakma, ahol tavasztól őszig van keresetünk, a téli időszakban a tartalékainkból élünk, akkor ruházunk be újabb eszközökre, esetleg a következő szezonra. Magyarán mire bejött a tiltás, pont felélte mindenki a tartalékát. Bevételünk így most nincs, adókedvezményt mi katás vállalkozásként nem kaptunk, munkánk viszont van, hiszen át kell szervezni a meglévő megrendeléseket – foglalta össze az egész szakma helyzetét Szőke Emília.

Szerző: Matoricz Tekla, Nimmerfroh Ferenc