Megfogyatkoztak a bringák a pécsi szalonokban

A koronavírus miatti korlátozások egyik pozitív hozadéka volt, hogy mind a buszokat, mind az autókat kevesebben vettük igénybe, és sokan bringára pattantak. Akinek volt már, az felhozta a pincéből, vagy kitolta a garázsból, akinek még nem, az felkereste a legközelebbi kereskedést. Ezt a trendet nagyon megérezték a kerékpárboltok és -szervizek is, akiknek – sok más kereskedelmi ághoz hasonlóan – meg kellett küzdeni a gyárak, beszállítók leállásával is.

Szinte hiánycikké vált a kerékpár napjainkra, lassan kezd csak helyreállni a rend – mondta több pécsi kerékpárkereskedő is a vírushelyzet miatt kialakult állapotokkal kapcsolatban.

Császár Lajos, a pécsi Imperator kerékpárszalon és -szerviz vezetője elmondta, a szervizelés náluk nagyon beindult az elmúlt időszakban, az új gépek beszerzésével viszont sok gond volt.

– Leálltak a gyárak és a szállítás is, a határon álltak a kamionok. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban sokan elővették a régi bicikliket, amikre ráfért a javítgatás. Mára már nagyjából visszaállt a rend.

Mindenesetre a munka náluk folyamatos. Császár szerint a szalon magas kategóriákban dolgozik, minőségi bringákkal foglalkozik, így sok visszatérő ügyfelük van.

Mivel egyre jobban beindul az e-bike-ok forgalmazása, a vásárlók köre is tágulni kezdett az idősebb korosztály irányába, mondta el az üzletvezető.

Sokan választották a biciklizést a szabad délutánokon

Pavlik Barna, a Biciklikk kerékpárszaküzlet vezetője is markáns forgalomnövekedésről beszélt.

– A home office-szal, és azzal, hogy a boltok 15 óráig voltak nyitva, egyszerre sok szabadidőhöz jutottunk. Jó időszak volt ez, hogy bringára pattanjunk. Sokan voltak, akik a bizonytalanná vált nyaralásra szánt pénzt egy új kerékpárra fordították, erre ruháztak be.

Szerinte azonban súlyosabb volt a helyzet, amikor leállt minden.

– Teljes volt a káosz, összeomlott a rendszer, a beszerzés. Először a távol-keletiek zártak be, nem tudták kiszolgálni az európai gyártókat, akik aztán szintén bezártak. Úgyhogy nagyon nehéz volt hozzájutni, szinte hiánycikké vált a bicikli. Úgy gondolom, körülbelül nyár végére fog majd konszolidálódni a helyzet.