Elképesztően szoros kapcsolat van a Notre-Dame és Pécs között

Az egész világot megrázta a Notre-Dame székesegyházban tomboló tűzvész, sokan aggódtak a katedrálisért, az ott levő műkincsekért. Sokan féltették a lángoktól a csodás orgonát, amelyről talán kevesen tudják, hogy a pécsi orgonagyár-alapító, Angster József is dolgozott egykor a műremeken.

Számos kérdés látott napvilágot a párizsi Notre-Dame-ban tomboló tűzeset után, hiszen a világ páratlan értékei voltak a katedrálisban, és egyes műremekekről még most sem tudni, mennyire károsodtak a tűzben.

hirdetés

Sokan aggódtak a székesegyház orgonájáért, ugyanis különleges hangszerről van szó. Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire újságíróknak a napokban bejelentette: a Notre-Dame világhírű orgonája nem ment tönkre a székesegyház tetejét elpusztító tűzvészben – közölte az AP hírügynökség.

Az orgona története még a 14. századra első harmadára nyúlik vissza, az első hangszert Jean de Bruges építette. A hangszert többször bővítették, a 19. században Aristide Cavaillé-Coll volt az átépítés vezető mestere.

És ennél a résznél meg kell állnunk egy pillanatra, a párizsi katedrális története itt ugyanis összefügg egy olyan pécsi mester életével, akinek neve közismert a városban: Angster Józsefről van szó. A neves orgonakészítő 1834-ben született a horvátországi Kácsfaluban, Eszéken tanult asztalosnak, majd bejárta fél Európát. Eljutott Párizsba, ahol a világszerte ismert Cavaillé-Coll orgonaépítő tanítványa lett, három esztendőn át dolgozott a mesternél. Erre az időre esett a Notre-Dame orgonájának átépítése. Azaz a pécsiek büszkék lehetnek rá, hogy városuk ismert alakja is dolgozott egykor a katedrális hangszerén.

Angster Józseffel nagyon elégedettek voltak a franciák, marasztalták, ő azonban inkább hazagyalogolt (!), Pécsett telepedett le, és létrehozta az Osztrák-Magyar Monarchia egyik ismert vállalkozását. Felsorolni is nehéz lenne, hány magyar templomban szólnak ma is hangszerei.

A Notre-Dame orgonáját egyébként a 20. században újra átépítették, teljesen elektronikus vezérlést kapott. Így szólt 2007-ben:

Felhasznált forrás: Magyarkurir.hu: Angster József – Életrajzom

Fotó: pecsimuzeumok.hu

hirdetés

Hirdetés