Rezsi és uniós pénzek: fontos témák, három miniszter a megyei jogú városok találkozóján

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke (b) és Varga Mihály pénzügyminiszter a szövetség közgyűlésének szünetében tartott sajtótájékoztatón a Holiday Beach Budapest szállodában 2022. június 28-án. MTI/Kovács Attila

Budapesten tartotta ülését június 28-án a Megyei Jogú Városok Szövetsége, a rendezvényen részt vett három miniszter, Varga Mihály, Lázár János és Navracsics Tibor is. Pécset Ruzsa Csaba alpolgármester képviselte.

A rezsikérdés állt a találkozó fókuszában, hiszen az önkormányzatok rövidesen kikerülnek a rezsivédelem alól, azaz sokszorosára emelkednek az energiaköltségeik. Varga Mihály pénzügyminiszter részéről ezzel kapcsolatban elhangzott, várja a kormány a városok javaslatait a témában, de úgy néz ki, hogy a költségvetésben elkülönített rezsivédelmi alapból tudják majd segíteni az önkormányzatokat, de a részletek még kidolgozás alatt állnak. Ruzsa Csaba elmondása szerint szó esett arról is, hogy lakosságszám alapú normatívákra lenne szükség a kiszámítható, kiegyensúlyozott gazdálkodáshoz, ennek érdekében pedig szakmai munkacsoport jöhet létre.

Lázár János ​​építési és beruházási miniszter arról beszélt, hogy előkészítés alatt van egy új építésügyi törvény, melynek egyik fő célja az egyértelműbb szabályozás. Ehhez javaslatokat kért a városoktól, Ruzsa Csaba alpolgármester szerint ezeket rövidesen el is küldik a minisztériumba. Az új miniszter egyébként végig akarja látogatni a megyei jogú városokat, így várhatóan Pécsre is jön a közeljövőben.

Lázár János – Forrás: MJVSZ

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszterrel elsősorban az uniós forrásokról, azok felhasználásáról egyeztettek a városvezetők. Szóba kerültek a TOP-keretek, a városoknak dedikált, elvileg idén megnyíló források. Ehhez kapcsolódóan Pécsett már hónapok óta készítik elő a projektterveket.

Navracsics Tibor – Forrás: MJVSZ

Szó esett a zöld busz programról, ahogy az útfelújításokról is, melyekre a 2021–27-es uniós fejlesztési ciklusban lehetőség nyílik pályázati forráshoz jutni. Pécsett mind a zöld busz program, mind az útfelújítási program előkészítés alatt áll.

A rendezvényen elhangzott, hogy az ipari parkok fejlesztése és a reptérfejlesztés is a külügyminisztériumhoz került, továbbá hogy a kormány a zöldmezős iparfejlesztlés helyett inkább a barnamezőst preferálja, mivel utóbbi nem jár termőterületek „beáldozásával”. A pécsi önkormányzatnak a volt áper laktanyára vonatkozó iparfejlesztési elképzelése összhangban van ezzel az elvárással – mondta lapunknak Ruzsa Csaba.

Azt alpolgármester beszélt arról is, hogy korábban volt egy javaslata a pécsi önkormányzatnak a közétkeztetési normatíva idei emeléséről, és úgy tűnik, nemrég már emelt normatívát kapott a város erre a célra az első félévre vonatkozólag. Ezen kívül kérelme nyomán megkapta az elvont iparűzési adó miatti állami kompenzáció első részletét az önkormányzat. Utóbbit három lépcsőben fizetik, most 860 millió forintot utalt az állam, amivel a nyári időszakra stabilizálni lehet a költségvetést.