Sanyarú sorsú papagájok találtak szerető otthonra a pécsi zooban

A pécsi állatkert legújabb lakóit rossz körülmények között tartotta tenyésztőjük, akitől emiatt elkobozták őket. Ez rendkívül sajnálatos, azonban annál nagyobb az örömünk, hogy a tollas jószágok most valódi otthonra találtak. A jákópapagájok már láthatók a zooban, a számukra kialakított röpdében. 

hirdetés
Uránia Mozi

A jákópapagáj nem csak szép, de intelligenciája vetekszik a főemlősökével, emellett az a tulajdonsága is rendkívül szórakoztató, hogy jól utánoz hangokat: tolató autót, a telefon csörgését, más állatokat, de néha még az emberi beszédet is. Mindezek miatt tett szert nagy népszerűségre, sokan választják házi kedvencnek, ami azonban sajnos az ezt a fajt illegálisan tenyésztők számára is lehetőséget kínál. A pécsi zooba befogadott 8 madár is így került ide: Szeged környékén foglalta le őket a hatóság, ahol rossz körülmények között tartották őket. Mivel az ottani állatkertnek nem volt lehetősége tartós elhelyezésre, kérték az itteni kollégáik segítségét.

– Egy jákópapagáj már korábban is élt nálunk, méghozzá a kakadukkal, arákkal, és a többi hasonló trópusi madárral egy röpdében. Mivel az egy összeszokott csapat, illetve ez a nyolc példány is látszólag régóta együtt él, jobbnak láttuk nem összeengedni őket, hiszen harcra is sor kerülhetett volna. Most a törvénynek megfelelő élőhelyet alakítottunk ki a számukra, illetve a nekik kellő takarmánnyal látjuk el őket. Azt nem tudjuk, milyen neműek az állatok, mert ezt csak nagyon költséges DNS-vizsgálattal lehetne megállapítani. Ha majd jól érzik magukat és párba állnak, talán számíthatunk fiókákra is. Jelenleg van köztük röpképtelen példány, ez is a korábbi sanyarú sorsuknak köszönhető: olyan kalitkában éltek, amiben nem tudtak megtanulni repülni, mert nem nőttek ki az ehhez szükséges tollaik, illetve a szárnyizmaik is elcsökevényesedtek. Reménykedünk benne, hogy nálunk majd fejlődésnek indulnak és lassan mindannyian kedvükre repkedhetnek – foglalta össze lapunknak Varga Tamás, gyűjtemény- és nevelési vezető.

Galériánk a jópofa szárnyasokról: