Az örök dilemma: mit adjunk a gyerekre?

Már a kapuban a tavasz, előkerülnek a vékony takarók, a kismotorok, kacsingatnak a hinták és a mászókák. A sapka egyre nagyobb nyűg, a sál és a kesztyű is többször végzi egy pocsolya közepén. Ilyenkor felmerül a szülőben, vajon mit adjon a gyerekre, hogy ne fázzon, ne legyen melege, nehogy kiizzadjon és megbetegedjen.

Nincs pánik…, de, van pánik

Az első és legfontosabb, hogy ne aggódjuk túl – ez a védőnők jó tanácsa. Ezt azonban a tapasztalatok szerint egyik anyuka sem tudja megtenni. A gyerek születésétől kezdve végig azon izgul, vajon megfelelő-e élete értelmének ruházata. És ez sosem lesz jobb. Még amikor a diszkóba megy kis szoknyában, akkor is rettegünk: jaj, meg fog fázni!

Vékonyabb sapka

Szántóné Sárics Zsuzsa védőnő jó tanácsa kisebb babák esetében, akik még pelusosak, hogy alulra mindenképp adjunk rájuk egy bodyt. Ez védi a derekukat. Alulra jöhet harisnya, rá vékonyabb nadrág. Felülre még egy vékony, hosszú ujjú felső, és a hőmérséklettől függően a kabát alá még egy plusz pulcsi. A sapka 10 fok környékén már legyen vékonyabb fajta, mert a vastagban megizzad a pici feje, és könnyen megfázhat.

Legyen nálunk takaró

A szakember szerint amíg a gyermek babakocsiban fekszik vagy ül, mindig legyen nálunk takaró. Jó, ha kétfajta van – egy vastagabb és egy vékonyabb –, így ezt tudjuk cserélgetni. A „kocsis” bébikre azért kell még plusz egy réteg takaró, mert nem mozognak, így hamarabb kezdenek el fázni.

Az izgő-mozgók

Azokra a gyerkőcökre, akik már futkosnak, mindig egy picit kevesebb ruhát kell adni, hiszen a sok mozgás miatt melegük lesz. Trikó vagy body, fölé egy póló, rá a pulcsi és egy vékonyabb kabát, vagy ha még a vastagabb kabátban „bízunk”, akkor elhagyhatjuk a pulcsit – teszi hozzá Szántóné Sárics Zsuzsa védőnő. 

[frame]

Könnyen tudjuk ellenőrizni, hogy a gyermekünk fázik vagy melege van. Be kell nyúlni a nyaka alatt a hátánál. Az ottani hőmérséklet mindent elárul. Ha picit hűvös a bőre, inkább adjunk rá még egy réteget. Ha viszont meleg, akkor ne öltöztessük fel annyira. Nagyon fontos, hogy ne a kezén ellenőrizzük a hőjét. A kicsik keze ugyanis szinte mindig hideg.  [/frame]

 

 

hirdetés
Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Ha miniben megy diszkóba, nem azért rettegek, h meg fog rázni, hanem h meg fogják **** ni….

Comments are closed.