Európában hazánkban halnak meg a legtöbben rákban

Európában Magyarországon a legrosszabb a rákbetegség miatti halálozási ráta, és még Oroszországban és Ukrajnában is kedvezőbbek az adatok – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentéséből, amelyet a rákellenes világnap alkalmából tettek közzé Genfben.

hirdetés

A szervezet számításai szerint Magyarországon százezer emberből 458 hal meg daganatos betegségben. Ennél még Oroszországban és Ukrajnában is jobb az arány, százezer emberből 347 halálát okozza tumor. A lesújtó adatok hátterében mindenekelőtt a dohányzás húzódik meg – derült ki a pénteki világnap okán. Szakértők szerint több millió daganatos esetet előzne meg az életmódváltás.

Európában a nők esetében az emlőrák okozza a legtöbb rák miatti halálozást, a férfiaknál a tüdőrák – derül ki az évenkénti adatok ismertetéséből.

Az összesítések szerint a rákbetegség világszerte évente 7,6 millió áldozatot szed, a legtöbb halott a szegény országokban, például Szváziföldön van. A 7,6 millió áldozat 72 százaléka szegény és fejlődő országokban él. Becslések szerint 2030-ig évi 17 millióra is emelkedhet a rák áldozatainak száma.

A gyakori rákos megbetegedések harmada megelőzhető lenne, ha az emberek egészségesebben étkeznének, kevesebb alkoholt innának és többet mozognának – közölték pénteken egészségügyi szakértők a Rák Világnapján. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt tanácsolja pénteken közzétett ajánlásában az embereknek, hogy heti 150 perc mozgást iktassanak be életükbe. Ez lehet például hetente ötször félóra séta is.

A WHO szakértői szerint az egészségi kockázatok között a dohányzás, a diabétesz és a magas vérnyomás után a mozgáshiány a negyedik vezető ok, évente 3,2 millió ember korai halálát okozza. Mint Ala Alwan kiemelte, a világ népességének 31 százaléka fizikailag nem aktív.

Az ENSZ egészségügyre szakosodott szervezetének adatai szerint 2008-ban mintegy 460 ezer nő halt meg emlőrák következtében, míg körülbelül 610 ezren haltak meg kolorektális (vastag- és végbél) rákban. Szakértők szerint ezen ráktípusok negyede megelőzhető lenne nagyobb fizikai aktivitással, és más tumoroknál is jó hatása lehet a mozgásnak.