Hatályon kívül helyezték az életfogytiglannal sújtott bankrabló ítéletét

Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet a Pécsi Ítélőtábla kedden annak a férfinak az ügyében, akit korábban életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtottak nyugat-dunántúli pénzintézetek ellen elkövetett, megkísérelt és tervezett rablások miatt.

hirdetés

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa határozatával új eljárásra kötelezte a Zalaegerszegi Törvényszéket. Ezt azzal indokolta, hogy az első fokon eljáró bíróság két bankrablás esetében nem kellő mértékben derítette fel a tényállást.

A törvényszék a 45 éves M. Lászlót idén februárban többrendbeli, jelentős értékre, fegyverrel, folytatólagosan elkövetett rablásban, annak kísérletében, előkészületében és személyi szabadság megsértésében találta bűnösnek, és a “három csapás elve” alapján életfogytig tartó fegyházbüntetésre, továbbá 7,4 millió forint vagyonelkobzásra ítélte. A sümegi férfi legkorábban 20 év múlva kerülhetett volna feltételesen szabadlábra, és a határozat jogerőre emelkedését követően összesen mintegy 15 millió forintot kellett volna megfizetnie az általa megkárosított takarékszövetkezeteknek.

M. László 2010 nyarán egy játék pisztollyal kétszer rabolta ki a balatonszentgyörgyi takarékszövetkezetet. Ezt akarta megismételni Gyenesdiáson, ahol az első akciója sikerrel járt, a második viszont kudarccal végződött, mert a biztonsági őr megfutamította.

A férfi legközelebb Alsópáhokra ment, de hiába, az ottani pénzintézet alkalmazottja menekülésre késztette.

A rabló legutóbb az év augusztusában próbált pénzt szerezni. A zalaszentiváni pénzintézetbe nem jutott be, mert az alkalmazottak, látva a szándékát, reteszelték a fiók belső ajtajának elektronikus zárját. Matolcsi Lászlónak Jánosházán azonban sikerült a pénzintézet két alkalmazottját a mellékhelyiségébe zárnia, és onnan jelentős készpénzzel távozott.
A férfi a bűncselekményekből összesen 22,5 millió forintot zsákmányolt. A rendőrség az utolsó rablása napján fogta el.