Megkezdődött a parlament őszi ülésszaka

A közelmúltban elhunyt Gerbovits Jenő volt kisgazda képviselőre való megemlékezéssel kezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka hétfőn. Napirend előtti felszólalás keretében Orbán Viktor miniszterelnök az euróválság hatásainak kivédését szolgáló akciótervet jelent be.

hirdetés

A képviselők – az előzetes napirend szerint – a házszabálytól eltérve dönthetnek arról, hogy a bajba jutott devizahiteleseknek lehetővé tett árfolyamrögzítést a 2015. január 1-jét megelőzően lejáró kölcsönökre is kiterjesztik, valamint kimondhatják, hogy az árfolyamrögzítés olyan devizakölcsönöknél is igényelhető, amelyeknél a fedezet egy része nem jelzálogjog, hanem állami kezesség.

Ez után a Ház szavaz Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztéséről, amit a parlamenti szakbizottság javasolt. Az ügyészség gyanúsítottként hallgatná ki a volt kormányfőt, álláspontja szerint ugyanis a korábbi miniszterelnök hivatali visszaélést követett el, amikor a sukorói kaszinóberuházás ügyében meghatározta az értékesítés módját, azaz a telekcserét.