Megvizsgálják Simor vagyonnyilatkozatait

Érdemben vizsgálja meg az Országgyűlés mentelmi bizottsága Simor András jegybankelnök vagyonnyilatkozatait – mondta el Rubovszky György, a testület kereszténydemokrata elnöke kedden az MTI-nek.

hirdetés

Hozzátette: a testület keddi ülésén arról is döntött, hogy a bizottság december 20-i zárt tanácskozására meghívják a jegybank elnökét, mert a “vagyonnyilatkozatok között öten nem tudnak eligazodni”. Erről 5 igen és 2 nem arányban határoztak – tette hozzá.

A költségvetési bizottság november 9-én döntött úgy, hogy a mentelmi bizottsághoz fordul, kérve, hogy a testület tekintsen be Simor András jegybankelnöknek a házelnökhöz eljuttatott, a ciprusi offshore cége eladásáról szóló szerződésbe, majd adjon tájékoztatást, megtörtént-e az adásvétel. Az erről szóló javaslatot a bizottság aznapi ülésén Szijjártó Péter és Dancsó József fideszes képviselő tette; a testület döntő többsége támogatta az indítványt, a szocialisták nem szavaztak.

Szijjártó Péter, a bizottság alelnöke a javaslat indoklásakor elmondta: bár a bizottság október 18-án azt kérte, hogy Simor András október 30-ig küldje be a testületnek azokat az okiratokat, amelyek igazolják, hogy eladta ciprusi cégét, az abban lévő vagyont hazahozta, és az erre vonatkozó adókötelezettséget teljesítette, ez nem történt meg. Emlékeztetett, hogy Simor András offshore cégének adásvételi szerződését elküldte a házelnöknek, de csak abból a célból, hogy ha egyszer mentelmi bizottsági eljárás indulna ellene, akkor ez a dokumentum ott legyen az Országgyűlés elnökénél.

Szijjártó Péter a helyzetet méltatlannak és tarthatatlannak nevezte, és azt mondta, sem a jegybank, sem a jegybankelnök nem titkolózhat. Talán a mentelmi bizottságon keresztül a magyar nyilvánosság választ kaphat arra a kérdésre, vajon Simor András eladta-e a ciprusi céget – mondta.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóosztálya korábban azt közölte az MTI-vel: Simor András elnök a korábban tulajdonában álló cég értékesítésének dokumentumait elnöki titkárságán október 19-től hozzáférhetővé tette, ezenkívül a dokumentumokat megküldte Kövér László házelnöknek.

Simor András arra hívta fel Kövér László figyelmét, hogy leveléhez csatolja az említett cég értékesítésével összefüggő dokumentumokat, arra az esetre, ha vagyonnyilatkozatával kapcsolatban a házelnökhöz eljárási kérelem érkezne. Simor András arra is felhívta a figyelmet, hogy leveléhez csatolt dokumentumok törvény által védett adatokat tartalmaznak, így erre tekintettel kéri a házelnököt, hogy az adatkezelés során ezek védelméről szíveskedjen gondoskodni.

Az MNB elnöke közölte azt is, hogy a levéllel együtt megküldött dokumentumokba a költségvetési bizottság tagjai – titoktartási nyilatkozat kitöltése mellett – betekinthetnek a jegybank titkárságán. A jegybankelnök azt is hangsúlyozta, hogy a cég értékesítésével összefüggő valamennyi adófizetési kötelezettségének eleget tett a hatályos törvények előírásai szerint, azonban ennek dokumentumai az adózás rendjéről szóló törvény alapján adótitoknak minősülnek, így ezeket nem csatolja leveléhez.