Moszkva feltételeket szab a zöldségimport-tilalom feloldásához

Gennagyij Onyiscsenko orosz tiszti főorvos pénteken hajnalban közölte azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén Oroszország feloldja az Európából származó zöldségek importjára csütörtökön az Escherichia coli, azaz a kóli baktérium egyik válfaja által előidézett hasmenésjárvány miatt elrendelt tilalmat.

hirdetés

A feltételek a következők: a kórokozó és a járvány okainak azonosítása, annak tisztázása, milyen módon terjed a fertőzés, például milyen élelmiszerek, esetleg víz útján, a járvány eredetének pontos tisztázása, és végül annak objektív megerősítése, hogy a helyzet ellenőrzés alá került és nem nő tovább a fertőzések száma.

Oroszország a főleg Németországban halálos áldozatokat is szedő járvány kitörését követően először csak a Németországból és Spanyolországból érkező zöldségek importját tiltotta be, és elrendelte eltávolításukat a kereskedelemből, majd csütörtökön az intézkedéseket kiterjesztette az EU egészéből érkező zöldségekre.

Az unió aránytalannak minősítette a döntést, és kérte felülvizsgálatát. Emellett a tilalom szakértők szerint ellátási gondokhoz és az infláció növekedéséhez is vezethet.