Soros elítéli a romák franciaországi megbélyegzését

Soros György élesen bírálta a romákkal szembeni francia politikát a Le Monde című francia napilap hétvégi számában megjelent interjúban. A romák felemelkedését is támogató Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke szerint a probléma csak európai szinten oldható meg a romaelit kinevelésével egy “oktatási New Deal” program keretében.

hirdetés

“Nicolas Sarkozy megszegte az európai normákat és szabályokat azzal, hogy céltáblaként nevesítette a romákat. Az állam feladata a törvényszegők egyenkénti letartóztatása és elítélése. Egy etnikai csoport megbélyegzése és fenyegetésként való megjelölése kollektíve a társadalom számára viszont éppenséggel az emberi jogok tiszteletének ellentéte” – hangsúlyozta Soros.

“Amíg azonban mindenki csak annyit tesz, hogy egy másik országba exportálja a problémát, ahogy azt Románia vagy Bulgária teszi, vagy Nicolas Sarkozy-nek nincs más válasza, mint hazaküldeni az embereket, addig semmit nem fogunk megoldani” – tette hozzá.

A “romakérdés” Soros szerint csak egy olyan egységes uniós politikával oldható meg, amely a romák életkörülményeinek javítását helyezi középpontjába: húsz-harminc év alatt visszaszoríthatóak lennének azok a sztereotípiák, amelyeket a populista és nacionalista politikusok kihasználnak, főleg Kelet-Európában. “De ha minden tagállamnak a saját romaproblémájával kell szembesülnie, akkor a lényegi kérdésekben nem jutunk előre” – mutatott rá a magyar származású amerikai üzletember.

Soros szerint a kirekesztés elleni törvények ellenére a valóságban semmi nem változott az utóbbi időkben az európai tagállamokban, s számos országban nehézségként merül fel, hogy a cigánygyereket nem fogadják be a többiekkel közös iskolákba. “Ezenkívül az Európai Uniónak sincsen következetes romapolitikája. Egy hosszú távú, legalább egygenerációs oktatási New Deal programot kellene elindítani megfelelő anyagi támogatással” – javasolta Soros.

A Nyílt Társadalom Alapítvány tevékenysége alapján úgy látja, hogy Spanyolországon és Magyarországon történtek a romák érdekében olyan integrációs intézkedések, amelyek működőképesek. Mások azonban – mint például a roma nők sterilizálása Szlovákiában – követhetetlenek.

A romaelit kinevelése azért lenne elsődleges az üzletember szerint, mert jelenleg a romák csak akkor lehetnek sikeresek a társadalomban, ha elhagyják romaidentitásukat. “Ez az egyetlen számukra felkínált választás. Ez pedig nem az integrációjukhoz vezet. Ez asszimiláció, amely érintetlenül hagyja a sztereotípiákat és nem változtat a kollektív helyzetükön. A romaidentitás tisztelete nélkül, semmilyen integrációs erőfeszítés nem lesz hatékony” – hívta fel a figyelmet Soros György.