Szomorú: Pittsburghben bezárt az utolsó magyar klub

Az Amerikai Magyar Szociális Egyesület eladta a Pittsburgh Hazelwood negyedében álló székházát a helyi tűzoltók szakszervezetének, és ezzel megszűnt a város utolsó magyar klubja – adta hírül szerdán internetes kiadásában a Pittsburgh Post-Gazette.

hirdetés

A kétszintes, téglából épült Magyar Home – a felirat a ház sarokkövén olvasható – évtizedeken át a bevándorolt helyi magyarok második otthona volt, most 75 ezer dollárért cserélt gazdát.

A magyar klubot 1918-ban alapították és mindenki előtt nyitva állt, akinek jogi, egészségügyi, szociális vagy családi ügyekben volt szüksége tanácsra, vagy egyszerűen csak magyar szót akart hallani egy pohárka bikavér mellett. Az épületben rendeztek esküvőt és filmvetítést, vagy egyszerűen csak egy sportesemény közvetítésére gyűltek össze a közösségre vágyók.

A pennsylvaniai bányákat és kohókat az 1800-as években megkezdődött bevándorlás töltötte meg. Hazelwood mellett Braddockban, Coraopolisban, Duquesneben, Homesteadben, Springdale-ben, Brownsville-ben és Beaver Fallsban nyíltak magyar klubok. Daisytown, Ellwood City, Leechburg, McKeesport és Zelienople közösségi háza még mindig működik.

A hazelwoodi klub legidősebb tagja a 92 esztendős Pálfy Zoltán, a legfiatalabb, a 37 éves Mike Kerekgyarto, aki egyben az elnök is. A tagok szerint egyébként a klub bezárásában némi szerepe volt a 10 százalékos alkoholadó bevezetésének is, aminek következtében a tagság, amely hajdan elérte az 1500 főt is, 32-re esett vissza. A megmaradtak most a Pittsburg elővárosában, McKeesportban működő Magyar Szociális Klubbal egyesülnek, amelynek 65 tagja van.

A hazelwoodi egyesület tagjai 20 éven át gyűjtöttek, hogy meg tudják venni a házat a Flowers Avenue-n. A létszám a negyvenes években érte el az ezret. A hatvanas években két banda is játszott: az egyik fent, a másik lent. Öt után székhez-asztalhoz már nemigen lehetett jutni. Az egyesületnek volt lengyel, sőt, kínai tagja is.

Az acélipar fénykorában Hazelwoodban virágoztak a nemzeti klubok, amelyek között volt ír és olasz. A környéken magyar üzletek nyíltak és “az utcák gulyástól és paprikától illatoztak” – írta a lap.

Az utolsó összejövetelt pénteken tartották a hazelwoodi magyar klubházban. Az “egészségedre!” utoljára szombatra virradóra, hajnali fél háromkor hangzott el.