MTI

Bontják a bátaszéki templomot

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Szöveg mérete Oldal nyomtatása

Megkezdődött hétfőn az ország egyik legmagasabb temploma, a bátaszéki Nagyboldogasszony templom veszélyessé vált toronysisakjának bontása.

A 36 méter magas, 18 tonnás épületrészt hatméteres darabokra vágják. Hétfőn a tervek szerint a templom keresztjét és a sisak első darabját emelik le – mondta a helyszínen az MTI-nek Rabb Péter műszaki vezető.

A munkát, amelyet megkezdése előtt megáldott Udvardy György pécsi megyés püspök, egy 97 méter magas mobildaru segítségével végzik el, a sisakrészeket megerősítés után a Szent István téri úttestre helyezik el.

Az ország negyedik legmagasabb, 82,5 méter magas templomának toronysisakját azért kell eltávolítani, mert a sisak faszerkezete olyan mértékben károsodott, hogy már nem menthető meg, a sisak szemmel láthatóan megdőlt. A veszélyessé vált plébániatemplomot tavaly decemberben lezárták.

Dohóczki Péter, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója a helyreállításról hétfőn, Bátaszéken tartott sajtótájékoztatón elmondta: a sisak bontása és a torony ideiglenes lefedése várhatóan ezen a héten befejeződik, utána ismét használhatóvá válik a templom.

Az 1899 és 1903 között neogótikus stílusban épült templom helyreállításának első szakaszában a torony téglaépítményét erősítették meg belülről vasszerkezettel, ezzel a közvetlen életveszélyt elhárult. A toronysisakot akkor építhetik újjá, ha biztosítva lesz rá a pénzügyi fedezet – mondta a gazdasági igazgató.

A torony megerősítése 25 millió forintba került, amelyet a Pécsi Egyházmegye finanszírozott, a bontás 30 millió forintos költségét az egyházmegye és a bátaszéki egyházközség – a hívek adományait is felhasználva – közösen állja.

Udvardy György jelezte: az eddigihez hasonló intenzitással az egyházmegye nem tud hátteret biztosítani a további munkálatokhoz.

Minden vélemény számít!
 

Ezt olvasta már?

Charles Bernstein amerikai és Giuseppe Conte olasz költő kapta a díjat.

9 dolog, amit ki kell próbálnod szeptemberben!

A mostanra már sorozattá avanzsáló cikkeinkben minden hónapban megpróbálkozunk vele, hogy összegyűjtsük azokat a programokat, eseményeket, workshopokat, bulikat, amin kötelező ott lenni és részt venni pécsiként.

Életbe lépett a hőségriasztás

Életbe lépett a hőségriasztás

A meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást adott ki szombattól kedd éjfélig.

Csak egy balta segített volna

Csak egy balta segített volna

Esélyük sem volt az életben maradásra a kamionban megfulladt embereknek.

Eltemetett kincsek Pécs alatt

Eltemetett kincsek Pécs alatt

Tele van a város olyan eltemetett régészeti értékekkel és be nem mutatott ásatási helyszínekkel, melyekről alig tudunk valamit.

Arcképes adatbázist építenek

Arcképes adatbázist építenek

Egy közös adatbázist hoznak létre.

Legális európai menekültútvonalat akarnak

Legális európai menekültútvonalat akarnak

Az unió külső határainak biztosítására van szükség az osztrákok szerint.

Óvoda: hova mehet akkor a gyerek?

Óvoda: hova mehet akkor a gyerek?

Állítólag arra készülnek, hogy csak a saját lakóhely szerinti óvodába mehessen a gyerek - cáfolják a hírt.

Kriminológus: az embercsempészeknek egy migráns csupán áru

Kriminológus: az embercsempészeknek egy migráns csupán áru

Ha az osztrák autópályánál talált 71 halott migránssal kapcsolatban el is ítélik néhányukat, "ne gondoljuk, hogy mások ilyet nem fognak csinálni".

Ezért örülünk, hogy vége a nyárnak!

Ezért örülünk, hogy vége a nyárnak!

Hét tény, amivel még a mániákus nyárimádók sem tudnak majd vitatkozni.