MTI

Bontják a bátaszéki templomot

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Szöveg mérete Oldal nyomtatása

Megkezdődött hétfőn az ország egyik legmagasabb temploma, a bátaszéki Nagyboldogasszony templom veszélyessé vált toronysisakjának bontása.

A 36 méter magas, 18 tonnás épületrészt hatméteres darabokra vágják. Hétfőn a tervek szerint a templom keresztjét és a sisak első darabját emelik le – mondta a helyszínen az MTI-nek Rabb Péter műszaki vezető.

A munkát, amelyet megkezdése előtt megáldott Udvardy György pécsi megyés püspök, egy 97 méter magas mobildaru segítségével végzik el, a sisakrészeket megerősítés után a Szent István téri úttestre helyezik el.

Az ország negyedik legmagasabb, 82,5 méter magas templomának toronysisakját azért kell eltávolítani, mert a sisak faszerkezete olyan mértékben károsodott, hogy már nem menthető meg, a sisak szemmel láthatóan megdőlt. A veszélyessé vált plébániatemplomot tavaly decemberben lezárták.

Dohóczki Péter, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója a helyreállításról hétfőn, Bátaszéken tartott sajtótájékoztatón elmondta: a sisak bontása és a torony ideiglenes lefedése várhatóan ezen a héten befejeződik, utána ismét használhatóvá válik a templom.

Az 1899 és 1903 között neogótikus stílusban épült templom helyreállításának első szakaszában a torony téglaépítményét erősítették meg belülről vasszerkezettel, ezzel a közvetlen életveszélyt elhárult. A toronysisakot akkor építhetik újjá, ha biztosítva lesz rá a pénzügyi fedezet – mondta a gazdasági igazgató.

A torony megerősítése 25 millió forintba került, amelyet a Pécsi Egyházmegye finanszírozott, a bontás 30 millió forintos költségét az egyházmegye és a bátaszéki egyházközség – a hívek adományait is felhasználva – közösen állja.

Udvardy György jelezte: az eddigihez hasonló intenzitással az egyházmegye nem tud hátteret biztosítani a további munkálatokhoz.

Minden vélemény számít!
 

Ezt olvasta már?

Szuperföldek a láthatáron

Szuperföldek a láthatáron

Három úgynevezett szuperföldet fedeztek fel egy törpecsillag körül a Genfi Egyetem tudósai.

Pénzhez jutnak a tűzoltók

Pénzhez jutnak a tűzoltók

Az idén négyszázmillió forintnyi központi forrásra pályázhattak az önkéntes tűzoltóságok.

Később kezdene a PMFC

Később kezdene a PMFC

A harmadik fordulóban csatlakoznának a baranyai mezőnyhöz.

Újabb csodák a római kori Pécsről

Újabb csodák a római kori Pécsről

Mintegy 23 millió forintból bővíti a Baranya római kori leleteiből rendezett, tavasszal megnyílt régészeti kiállítását a pécsi Janus Pannonius Múzeum – mondta el a kultúráért felelős államtitkár pénteken a baranyai megyeszékhelyen. Hoppál Péter közölte: az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston-programjának anyagi támogatásával jövő tavaszig megvalósuló beruházással új termeket töltenek meg ókori használati tárgyakkal, ékszerekkel az

Újabb forróság közeleg

Újabb forróság közeleg

Az elmúlt napok változékony, hűvös, csapadékos időjárása után újra visszatér a kánikula, sőt a jövő hét közepétől egyenesen hőség lesz! Szombaton napos, száraz időre számíthatunk, és bár vasárnap nyugat felől ismét nedves léghullámok érkeznek fölénk, ez a változás rövid életűnek bizonyul. Szombaton derült vagy gyengén gomolyfelhős, napos időre számíthatunk (a reggeli órákban főként a Dél-Dunántúlon

Több száz rádió között él a pécsi tini

Több száz rádió között él a pécsi tini

Szekeres Csongor gyűjteménye több mint lenyűgöző.

Több száz rádió között él a pécsi tini

Több száz rádió között él a pécsi tini

Szekeres Csongor gyűjteményére a legnagyobb rádióbarátok is irigykedve néznek.

Édes vagy mostoha?

Édes vagy mostoha?

Harmincon túl már nem ritkaság, hogy olyan viszonyba fut bele egy nő, melyben a férfi egy gyermekkel lép a kapcsolatba. Mit tegyünk ilyenkor?

Egyre több lakást értékesítenek

Egyre több lakást értékesítenek

Az idei év első negyedévében folytatódott a lakáspiaci forgalom élénkülése, ugyanis az eddig feldolgozott 18 700 adásvételi szerződés mintegy 23 százalékkal több az előző év azonos időszakában kötött szerződések számánál – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján közzétett első negyedéves jelentésből. Az árnövekedés üteme is tovább nőtt a KSH adatai szerint: a használt

Sebesült menekültek Pécsen

Sebesült menekültek Pécsen

Önkéntes mentőorvosok ápolják őket.