6 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapHírzónaA csillagok, akár a por

A csillagok, akár a por

A hét második napján az érdeklődők különleges utazáson vehetnek részt, amely során az univerzum titkaiba is bepillantást nyerhetnek.

Délután ötkor kezdődik a „Csillagképek, mitológia” című előadás a Tettye Oktatási Központban. Nagyváradi László beszédében érdekességeket hallhatunk az égboltról, csillagképekről, a fényszennyezés káros hatásairól, s a Zselici Csillagoségbolt – parkról, mely egyedülálló egész Európában.

A szakemberek szerint a fényszennyezés általános problémává vált a mai társadalomban. Nemcsak energiapazarlásról van szó – teszik hozzá, kiemelve az élővilágra gyakorolt hatást is. Több alkalommal okozta a túl sok fény madarak vesztét, mert a csillagok híján elveszítik tájékozódási képességüket, emellett az emberek egészségére is káros hatással van.

Olykor hosszú utazásba kerül, hogy zavaró fényektől mentesen csodálhassuk meg az éjszakai égboltot. Ehhez nyújt segítséget a Zselici Csillagoségbolt – park, amely Európa legkisebb fényszennyezettséggel rendelkező területe, csodás panorámát nyújtva amatőr és profi csillagászoknak, valamint az égbolt szerelmeseinek.

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő